Artnit

Nedelja, 07 Februar 2016 11:44

Pjer Abelar - Etika slobodne odluke Istaknut

Dizajn korica knjige Etika ili Upoznaj samog sebe Dizajn korica knjige Etika ili Upoznaj samog sebe

Francuski teolog i filozof Pjer Abelar, koji je živeo na prelazu iz XI u XII vek vraća etiku na filozofsku scenu otvaranjem problema greha. Relativno zaokruženo etičko stanovište iznosi u svom delu Etika ili Upoznaj samog sebe, koje je objavljeno pre 1140. godine. U ovom delu ispituje odnos čoveka prema grehu, Bogu, i postavlja pitanje šta čovek u moralnom smislu može da učini za sebe.

Pjer Abelar odbacuje religiozne i natprirodne elemente iz moralnog. On smatra da filozofija i božanstvo u raznim religijama isto deluju u svesti svakog plemenitog čoveka. Na moralnost utiču spoljašnji činioci, ali ne i prirodna svojstva kao i urođeni kvaliteti duše i tela. Čovek je slobodan da pristaje ili odbija Boga, svet i da individualno stvara moral.

Elementi moralnosti namera, pristajanje i savest su u moći čoveka. Pri tome Abelar naglašava da je savest bitna za moralan čin, a odluka savesti koja prati svako delovanje je racionalni kriterijum za vrednovanje morala. Slediti savest može da znači i slušati prirodu i slediti Božju volju.

Abelar vezuje greh za nameru ili volju čoveka da učini nešto zlo, ili da ne učini ono što je dobro. Greh određuje kao učinjeni postupak koji se sukobljava sa savešću, pristajanje na delo koje protivreči savesti. Delo iz prisile ili neznanja ne smatra se grehom, i zato deca, nezreli, maloumni i oni kojima vera još nije objavljena ne mogu počiniti greh.

Grehe Pjer Abelar deli na oprostive i neoprostive kao i na duhovne i telesne, ali ova podela je uslovna, jer se svi svode na duhovne. Želju ne smatra grehom, jer je greh u pravom smislu samo pristanak na želju. Tako na primer, nije greh poželeti ženu, nego pristati uz tu žudnju.

Postoje tri načina na koji se grešnik može osloboditi od greha: kajanjem, ispovedanjem i pokorom. U svakom od ta tri načina, on se pokorava drugima, bilo neposredno kome je zgrešio, svešteniku ili javnosti.

Pročitano 4010 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 27 Oktobar 2020 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pjer Abelar - Etika slobodne odluke