Artnit

Četvrtak, 24 Decembar 2015 12:00

Stanoje Stanojević - Sveti Sava izbranik Božji Istaknut

Stevan Aleksić - Spaljivanje moštiju Svetog Save Stevan Aleksić - Spaljivanje moštiju Svetog Save

Ne može biti sumnje, da je Sv. Sava još za života uživao neobično velik i neosporen ugled u celom narodu. Njega su voleli zbog velike dobrote, koju je svuda pokazivao, zbog silnih dobročinstava, koja je svakom prilikom činio, njega su poštovali zbog velikih zasluga za narod, crkvu i državu, njemu su se divili zbog neumornog rada, i osobito, zbog pobožnog i svetačkog života, koji je bio svetao, čist i neprikosnoven.

Još za Savinog života kružile su o njemu razne priče i prenosile su se mnoge legende, koje su prikazivale njegovu pobožnost, darežljivost i dosetljivost, njegovu neobičnu duhovnu snagu, u kojima se isticalo, kako je on izbranik Božji, i kako njegova reč i njegova molitva imaju silnog i presudnog uticaja na najvišem mestu, pred prestolom tvorca, gde se rešava sudbina ljudi, naroda i država.

Veliki Savin značaj i poštovanje, koje je uživao još za života ne samo u celom srpskom narodu, nego i van Srbije, pokazalo se osobito povodom njegove smrti. Što je srpski narod želeo i tražio, da se Savino telo donese u Srbiju, i što je to želeo i tražio kralj Vladislav, to je sasvim razumljivo i prirodno. Oni su hteli da imaju Sv. Savu kod sebe, ne samo iz blagodaronosti za njegove mnoge i velike zasluge za narod, državu i dinastiju, i zbog njihove duboke odanosti i ljubavi prema njemu, nego, možda još i više, zbog toga, što su bili uvereni, da je Sava njihov branilac i zastupnik, da on štiti narod, državu i dinastiju, i da će ih snalaziti neprilike i nesreće, ako on ne bude među njima, u Srbiji, nego bude ležao u tuđini.

Iz biografije Sveti Sava

Pročitano 2597 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Maj 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Stanoje Stanojević - Sveti Sava izbranik Božji