Artnit

Petak, 27 Novembar 2015 13:02

Satisfaction employee - search or result of employee motivation Istaknut

Jan Torop - Radnice u fabrici sveća u Gaudi Jan Torop - Radnice u fabrici sveća u Gaudi

Employee satisfaction and employee motivation are no recent phenomenon. Many very sucesfull organizations over the years have indentified the importance on focusing on employee satisfaction and motivation. Satisfaction employee measuring connected with motivation employee measuring provides answers to the following questions - How and by what to satisfy the fundamental needs of the employees.

Zadovoljstvo zaposlenih i motivacija zaposlenih nisu novi fenomeni. Mnoge veoma uspešne organizacije godinama pridaju značaj fokusiranju na zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih. Merenje zadovoljstva zaposlenih koje je povezano sa merenjem motivacije zaposlenih daje odgovore na sledeća pitanja - Kako i čime zadovoljiti osnovne potrebe zaposlenih.

Zadovoljstvo i motivacija zaposlenih postaju ključna pitanja savremene organizacije. Zajednički cilj modela i sistema merenja zadovoljstva i motivacije zaposlenih je težnja da se kod svakog pojedinca razvije osećaj da zaposleni dele zajedničku sudbinu (sudbinu kompanije), nastojanje da se materijalnim i nematerijalnim podsticajima oslobodi stvaralački potencijal zaposlenih.

Pojmovi zadovoljstva i motivacije zaposlenih su veoma složeni i višeznačni. Ova dva pojma se često u teorijskim razmatranjima i empirijskim istraživanjama izjednačavaju. Oni se međusobno uslovljavaju, ali se i u velikoj meri razlikuju. Putokaz i osnovu za empirijska istraživanja zadovoljstva i motivacije zaposlenih dale su pre svega motivacione teorije Abrahama Maslova i Frederika Hercberga. Stoga se merenje zadovoljstva i motivacije zaposlenih može zasnivati na kombinaciji ove dve teorije motivacije. Pri tome treba imati u vidu da merenje zadovoljstva zaposlenih uvek ima u svojoj osnovi merenje motivacije zaposlenih.

Zadovoljstvo zaposlenih se meri razlikom između stepena značajnosti i hijerarhije motiva i stepena njihovog ostvarenja. Isti sistem indikatora se koristi i za merenje zadovoljstva zaposlenih i za merenje motivacije zaposlenih. Merenje ove dve varijable može dati odgovore na pitanja koja su veoma značajna za svaku organizaciju. I to pre svega za određivanje stepena zadovoljstva zaposlenih, kao i stepena motivisanosti zaposlenih. Istovremeno rezultati merenja mogu postati osnova za izradu koncepcija i sistema motivisanja zaposlenih u organizaciji.

Pročitano 2665 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 30 April 2020 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Satisfaction employee - search or result of employee motivation