Artnit

Petak, 06 Novembar 2015 11:37

Anri Bergson - O intuiciji Istaknut

Dizajn korica knjige Kreativni um Dizajn korica knjige Kreativni um

Anri Bergson je francuski filozof, predstavnik intuicionizma. Po njemu svet oko nas i u nama se ne može objasniti pukim intelektom, pozitivistički, već samo uz pomoć intuicije koja povezuje intelekt i instinkt. Kratkom rečenicom "intuicija je blesak evidencije" on objašnjava metodu koja je u stanju da približi stvarnost a da je pri tome ne iskrivi.

Anri Bergson razlikuje dve vrste saznanja: naučno saznanje koje se zasniva na intelektu i intuiciju.

Naučno saznanje se može primeniti samo na neorgansku materiju, na metafizičke i kvantitativne odnose među stvarima u fizičkom svetu. Intelekt se odlikuje prirodnom nesposobnošću da shvati život.

Intuitivno saznanje je neposredno saznanje unutrašnje suštine samog života, iz kojeg se kasnije naknadno izvodi intelektualno odnosno naučno saznanje. Intuicija nam omogućava da se neposredno udubimo u sam život i njegovo proticanje, u njegovu unutrašnju suštinu ili kvalitet. Ona predstavlja osvešćeni instinkt i jedina je saznajna moć po kojoj može da se shvati sam život.

Da bi pomogao čitaocu da razume intuiciju, koja je uvek intuicija trajanja, Anri Bergson u svom delu Kreativni um, navodi kao primer sliku spektra boja. On kaže da bi mogli da pretpostavimo da možda ne postoji druga boja osim narandžaste. Ipak, ako bismo mogli ući u narandžastu, to jest, ako bi mogli da "saosećamo" sa njom, mi bismo se "sami osećali uhvaćeno između crvene i žute." To znači, da ako se potrudimo, kada opažamo narandžastu, osećamo njene razne nijanse. Ali, ako učinimo veći napor, osećamo da je najtamnija nijansa narandžaste drugačije boje, crvena, dok je najsvetlija druge boje, žuta. Tako bismo osećaj narandžaste izdvojili iz celog spektra boja. Po Bergsonu isto tako čovek može da samoispituje i saoseća sa svojim trajanjem, a njegovo trajanje može biti samo jedno. Ali, ako se potrudi, oseća u svom trajanju različite nijanse. Drugim rečima, intuicija trajanja ga povezuje sa čitavim kontinuitetom trajanja, što može uz napor, da pokušava da sledi na gore ili na dole, gore u duhu ili dole u inertnoj materiji.

Po Anriju Bergsonu intucija je "integralno iskustvo" koje je sastavljeno od neodređenog niza postupaka, koji odgovaraju stepenima trajanja. Ova serija postupaka je razlog zašto naziva intuiciju metod. Prvi postupak je neka vrsta skoka, a ideja skoka je suprotna ideji ponovnog konstituisanja nakon analize. Čovek treba da napravi napor da poništi uobičajen način razmišljanja i postavi sebe odmah u trajanje. Ali onda, drugo treba napraviti napor da širi svoje trajanje u neprekidnoj heterogenosti. Treće, treba napraviti napor da se diferenciraju (kao i sa narandžastom bojom) ekstremi ove heterogenosti.

Pročitano 7218 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Oktobar 2017 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Anri Bergson - O intuiciji