Artnit

Utorak, 20 Oktobar 2015 11:01

Erik Erikson - Kriza identiteta Istaknut

Dizajn korica knjige Identitet i životni ciklus Dizajn korica knjige Identitet i životni ciklus

Američko-danski psihoanalitičar i razvojni psiholog Erik Erikson poznat je po teoriji psihosocijalnog razvoja i uvođenju pojma identiteta u psihologiju ličnosti. Njegova teorija identiteta je izložena najpotpunije u delu Identity and the Life Cycle, što prevedeno na srpski jezik znači Identitet i životni ciklus, objavljenom 1959. godine. Smeštajući identitet u društveni milje, čvrsto povezuje najintimnije, krajnje subjektivno sa onim što je objektivno, društveno i kulturno.

Formiranje identiteta je po Eriku Eriksonu jedan od najvažnijih delova čovekovog života. Osećanje ličnog/individualnog identiteta utemeljeno je na zapažanju samoistovetnosti i neprekidnosti sopstvenog postojanja u vremenu i prostoru, i na opažanju činjenice da druge individue zapažaju i priznaju navedeno.

Erik Erikson smatra da se razvoj ličnosti i formiranje identiteta odvija kroz osam faza, kojima je pručavajući različita društva, podelio psihosocijalni razvoj čoveka:

1. Faza sticanja osnovnog poverenja (prvih 18 meseci),

2. Faza sticanja autonomije (od 18. meseci do 3. godine),

3. Faza sticanja inicijative (od 3. - 6. godine),

4. Faza usvajanja odgovornosti (od 6. - 12. godine),

5. Adolescencija (od 12. - 19. godine),

6. Faza intimnosti (od 20. - 24. godine),

7. Faza stvaranja (od 25. - 65. godine),

8. Faza integracije (od 65. godine).

Svaka faza ima svoje specifične razvojne zadatke i istovremeno nosi sa sobom određeni konflikt ili krizu koju čovek mora da prebrodi.

Najvažniji konflikt sa kojim se suočava čovek u razvojnom procesu, po Eriku Eriksonu je kriza identiteta. Pri tome krizu identiteta povezuje sa vremenom intenzivne analize i istraživanja različitih načina na koji sami sebe posmatramo. Po Eriksonu je "kriza identiteta specifično psihičko stanje u jednom prekretnom periodu (pubertet, venčanje, penzionisanje i sl.) u kojem usled narušavanja osećanja kontinuiteta i istovetnosti ja nastaju teškoće u osećanju identiteta".

Pročitano 6786 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Maj 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Erik Erikson - Kriza identiteta