Artnit

Subota, 10 Oktobar 2015 10:47

Milenko Vukićević - Carica Jelena Istaknut

Car Dušan i carica Jelena, freska iz manastira Lesnovo, između 1341. i 1349. godine  Car Dušan i carica Jelena, freska iz manastira Lesnovo, između 1341. i 1349. godine

O ženi našeg najmoćnijeg cara, Dušana Silnog, nemamo mnogo da kažemo. Izgleda da se Dušan oženio iz ljubavi - a ondašnji brakovi većinom su sklapani iz političkih računa. JELENA, žena Dušanova, Bugarka je, sestra bugarskog cara Aleksandra. Brak izgleda da nije bio srećan, jer je Dušan vodio neke pregovore oko 1336. godine o svojoj ponovnoj ženidbi sa jednom nemačkom princezom.

Jadna princeza! Toliko se bila poplašila od ove udaje za "šizmatika", da se od straha razbolela i umrla (23. oktobra 1336), a pošto se Dušanu rodio sin Uroš 1337. godine, te dobi naslednika, to se brak učvrsti i Jelena ostade kraljicom i dočeka da bude proglašena za prvu caricu srpsku. Ona je prva od srpskih vladarki i valjda jedina žena, koja je u ono vreme posetila svetogorske manastire. U političkom životu uzimala je jako učešće, volela je i vlast i sjaj i mešala se u državne poslove. Kaluđeri je hvale da je pomagala ondašnju književnost kao malo ko drugi; vele da je imala "odvajkada mnogu usrdnost i neiskazanu ljubav prema svetim knjigama, kakve nemađaše niko drugi u ono vreme."

Ona je preživela svoga muža i svoga sina jedinca, preživela je i strašnu katastrofu na Marici 1371. i umrla kao kaluđerica 7. novembra 1374.

Iz knjige Znamenite žene i vladarke srpske

Pročitano 2539 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Maj 2020 10:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Milenko Vukićević - Carica Jelena