Artnit

Petak, 01 Maj 2015 11:00

Martin Hajdeger - Umetnost se krije u prirodi Istaknut

Pjer Pivi de Šavan - Između umetnosti i prirode, detalj slike Pjer Pivi de Šavan - Između umetnosti i prirode, detalj slike

Suština zemlje kao ni na šta upravljenog nosećeg i samozatvarajućeg, otkriva se pak samo u štrčanju u svet, i u protivstavljenosti zemlje i sveta. Taj sukob je utvrđen u liku dela i delo ga čini očevidnim. Ono što važi za tvorevinu, da ono što je na njoj svojstveno tvorevini dokučujemo samo pomoću dela, važi i za stvarnosno stvari. To što nikada ne znamo o stvarnosnom, odnosno ako znamo, onda samo neodređeno, i da nam je za to potrebno delo, neposredno pokazuje da je zbivanje istine u biću dela jednog dela - otvaranje postojećeg na delu.

Ali, mogli bismo da odgovorimo, zar ne mora delo sa svoje strane i upravo po svojoj stvorenosti i za nju, da bude uzeto u odnosu prema stvarima zemlje, prema prirodi, kad već treba da odlučno pomakne stvarnosno u otvoreno? Albreht Direr, koji je to morao da zna, kaže: "Pošto se umetnost zaista krije u prirodi, nju ima onaj ko može da je iščupa odatle." Čupanje ovde znači izvlačenje nacrta, i znači crtati nacrt crtaćim perom na dasci za crtanje. Ali istovremeo nam stiže i protivpitanje: kako nacrt treba da bude iščupan, ako nije kao nacrt, tj. kao sukob mere i bezmerja već otpre doveden u otvoreno stvaralačkim projektom? Sigurno da se u prirodi nalaze nacrt, mera i granica, kao i s tim povezano umeće proizvođenja, umetnost. Ali je isto tako sigurno da ta umetnost u prirodi postaje očevidna tek zahvaljujući delu, pošto se izvorno nalazi u delu.

Iz rasprave Izvor umetničkog dela

Pročitano 2838 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Novembar 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Martin Hajdeger - Umetnost se krije u prirodi