Artnit

Petak, 06 Februar 2015 12:40

Lešek Kolakovski - O sreći Istaknut

Toyota Hokkei - Simboli dobre sreće Toyota Hokkei - Simboli dobre sreće

Sreća, iako predstavlja temu ukorenjenu u filozofiji i religijskoj misli (da ne govorimo o poeziji), nema takvu popularnost kao predmet razmišljanja u današnje vreme. Čini nam se često da se radi o temi pansionatkinja i gimnazijalaca iz prošlih doba, da je smešno i naivno pitanje: na čemu se zasniva sreća, kako je postići? (Odajmo, ipak, dužnu počast Vladislavu Tatarkijeviču, koji knjigu o sreći nije napisao u neko drugo doba, već u vreme nemačke okupacije Poljske.)

Možda nam, suočenim sa tolikim brojem katastrofa, opasnosti i patnji sveta, u atmosferi nesigurnosti u sudbinu naše vrste, više odgovara raspoloženje Bleza Paskala kada je govorio da, istina, svako želi sreću, ali je niko ne nalazi; beda ljudskog postojanja, nesigurnost, neizbežna smrt - gde tu tražiti sreću? Samo istinska vera može da je obezbedi, ali istinski verujućih je jako malo i to su izabranici Boga.

Reč "sreća" ima, kao što znamo, različit značenjski dijapazon u različitim evropskim jezicima. Na engleskom "srećan" često znači koliko i "zadovoljan". ("Da li si zadovoljan tim biftekom?") Otud nemačka izreka "I am happy; aber glücklich bin ich nicht". Na francuskom, kao i na poljskom, "sreća" može da znači isto što i srećan slučaj ("moj novčanik je, na sreću, pronađen", "srećno sam stigao na voz" itd).

Ali Aristotel stvar sreće tretira veoma ozbiljno i koristi tu reč da bi opisao trajno ili uslovno trajno stanje pojedinog čoveka. Sreća predstavlja cilj sam po sebi, najviši i najcenjeniji cilj. Druga dobra, zadovoljstva, počasti, a takođe i moralne sposobnosti, često su takođe same sebi cilj, ali i sredstvo zahvaljujući kome dolazimo do sreće, dok sreća nije sredstvo ni za šta.

Iz dela Šta nas to pitaju veliki filozofi?

Pročitano 2461 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Lešek Kolakovski - O sreći