Artnit

Ponedeljak, 22 Decembar 2014 12:16

Karl Jaspers - O Serenu Kjerkegoru i Fridrihu Ničeu Istaknut

Koloman Mozer - Usamljenost Koloman Mozer - Usamljenost

Obojici je zajednička strašna usamljenost koja je spojena sa tim biti-izuzetak. Kjerkegor zna da ne može da ima nikakve prijatelje, a od svoje stalno narastajuće usamljenosti Niče je sa jasnim znanjem patio sve do one granice na kojoj je mislio da to više ne može da podnese. Ponovo obojici dolazi isto poređenje: Niče upoređuje sebe sa hranom na uzvisini u bezdanu: "Usamljen! Ko se isto tako odvažio da ovde bude gost... Možda neka ptica grabljivica: ona zasigurno pakosno visi o koncu..." A Kjerkegor: "Ja stojim tu kao usamljena jela, egoistički zatvoren i usmeren prema onome višem, ne bacam nikakvu senku, i samo divlji golub pravi svoje gnezdo u mojim granama."

U veličanstvenom kontrastu prema izgubljenosti njihovog postojanja, neuspešnosti i slučajnosti, stoji kod njih dvojice njihova svest o smislu, značenju i nužnosti svih događaja koji se tiču njih, svest koja im je tokom života rasla.

Kjerkegor to naziva proviđenje. On saznaje ono božansko u tome "što je sve što se tu dešava, kaže, nastupa itd., ominozno; tu se ono što je faktičko stalno preobražava u to da znači nešto daleko više." To faktičko za njega nije nešto čega se treba osloboditi već nešto u šta treba prodreti sve dok sam Bog ne pruži objašnjenje. To je ono što on sam čini, a smisao toga se otvara tek kasnije: to je "ono Više koje ne zahvaljujem samome sebi nego proviđenju. Ono se stalno pokazuje na taj način da ono što nakon najvećeg mogućnog razmišljanja činim, nakon toga ipak uvek daleko bolje i razumem."

Niče vidi slučajnost. Njemu je stalo do toga da iskoristi slučajnosti. "Uzvišena slučajnost" za njega vlada njegovim postojanjem. "Čovek najviše duhovnosti i snage oseća se doraslim svakoj slučajnosti, ali i sasvim utonulim u snežne pahuljice slučajnosti." Ta slučajnost, međutim, za Ničea sve više dobija jedan čudno prihvaćeni smisao: "Ono što znači vaša slučajnost: vi sami ste ono što vam pripada i pada na vas!" Kroz čitav život se kod njega nalaze nagoveštaji da mu sasvim određeni događaji, koji se tiču njega, upravo u najvećoj slučajnosti pokazuju jedan tajni smisao, tako da na kraju on piše: "Više nema slučajnosti."

Iz dela Um i egzistencija

Pročitano 3260 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Septembar 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karl Jaspers - O Serenu Kjerkegoru i Fridrihu Ničeu