Artnit

Petak, 16 Maj 2014 16:00

Seneka - Negujmo čovečnost Istaknut

Zašto radije ne udesiš taj svoj kratak život tako da ga učiniš dobrim sebi i drugima? Zašto radije sebe ne omiliš kod svih dok živiš i postigneš da te oplakuju kad budeš otišao iz života? Zašto želiš da oboriš onoga koji se s tobom ophodi sa suviše velike visine? Zašto želiš svim svojim silama da satreš onoga koji laje za tobom, iako je taj beznačajan i prezren, ali za one koji su viši od njega opor i dosadan? Zašto se ljutiš na svoga roba, zašto na gospodara, zašto na kralja, zašto na svog štićenika? Strpi se malo: evo, već dolazi smrt da vas izjednači.

Mi često gledamo u arenama na dnevnim predstavama kako su se uhvatili u koštac bik i medved pa pošto su se izmrcvarili kako oba čeka čovek koji će ih dokrajčiti: isto tako postupamo i mi, izazovemo na otpor nekoga ko je zajedno s nama vezan, pošto i pobeđenome i pobedniku preti isti kraj, i to vrlo blizak! Provedimo radije u miru i spokojstvu ono malo života koliko nam još preostaje! Neka naš leš niko ne gleda s mržnjom!

Često je krik za spas od požara, u susedstvu, prekinuo svađu a nailazak zveri razdvojio razbojnika i putnika. Izlišno je boriti se s manjim zalima kad se pojavio veći strah. A šta treba da činimo sa borbama i zasedama? Zar onome na koga se ljutiš želiš nešto više nego smrt? Umreće on i ako ti ostaneš miran. Uzalud se trudiš: Želiš da činiš ono što će se ionako desiti.

Ti kažeš: "neću da on pogine, već samo da bude prognan, da bude osramoćen, da pretrpi štetu". Radije praštam onome koji neprijatelju želi ranu negoli plik; u toga je duša ne samo rđava već i sićušna. Bilo da misliš o onim krajnjim kaznama ili o blažim, koliko je malo vremena bilo da onaj iskusi svoju kaznu ili da ti polučiš svoju zluradu radost iz tuđega zla!

Evo nas gde smo već ispustili svoj poslednji dah! Međutim, dok ga imamo u sebi, dok se nalazimo živi među ljudima, negujmo čovečnost; ne ulivajmo nikome strah, nikome ne budimo opasni; prezrimo štete, uvrede, pogrde, peckanja, podnesimo hrabro i dostojanstveno prolazne nezgode: dok se obazremo, kako se kaže, i dok se obrnemo, smrt će već biti tu.

Iz dela Rasprava o gnevu

Pročitano 3153 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Seneka - Negujmo čovečnost