Artnit

Ponedeljak, 17 Mart 2014 17:50

Džordž Orvel - Uklonite Čoveka, i osnovni uzrok gladi i preteranog rada biće ukinut zauvek Istaknut

Dizajn korica knjige Životinjska farma Dizajn korica knjige Životinjska farma

Drugovi, kakav je sada naš život? Pogledajmo: naš život je bedan, mukotrpan i kratak. Kada dođemo na ovaj svet, daju nam taman toliko hrane da jedva preživimo. Oni koji to mogu da podnesu, prisiljeni su da rade do poslednjeg atoma snage. Kada prestanemo da budemo korisni, istog trenutka nas kolju s odvratnom surovošću. Nijedna životinja u Engleskoj pošto napuni godinu dana ne zna šta znači sreća ili dokolica. Nijedna životinja u Engleskoj nije slobodna. Život životinje je beda i ropstvo; to je živa istina.

Ali, da li je naša sudbina jednostavno deo opšteg prirodnog poretka? Ili je to stoga što ova naša siromašna domovina ne može onima koji u njoj prebivaju da pruži pristojan život? Ne, drugovi, hiljadu puta ne! Klima je dobra, a plodno tlo Engleske može da pruži izobilje hrane i mnogo većem broju životinja. Samo bi naša farma mogla da hrani tuce konja, dvadeset krava, na stotine ovaca - i svi bi mogli da žive tako prijatno i dostojanstveno da to prelazi granice naše mašte. Zašto onda i dalje živimo u ovim bednim uslovima? Zato, što nam skoro sav proizvod našeg rada ukradu ljudska bića. To je suština svih naših problema. Sabrana je u jednoj reči - Čovek! Čovek je jedini stvarni neprijatelj koga imamo. Uklonite Čoveka, i osnovni uzrok gladi i preteranog rada biće ukinut zauvek.

Čovek je jedino stvorenje koje troši a ne proizvodi. On ne daje mleko, ne nosi jaja, previše je slab da vuče plug, previše spor da uhvati zeca. Pa ipak je gospodar svih životinja. Zapošljava ih i daje im minimum koji će ih sprečiti da skapaju od gladi, a ostatak zadržava za sebe. Mi obrađujemo zemlju, naše đubrivo je čini plodnijom, ali među nama nema nikoga ko poseduje više od svoje gole kože.

Iz romana Životinjska farma

Pročitano 2579 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Novembar 2016 12:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Džordž Orvel - Uklonite Čoveka, i osnovni uzrok gladi i preteranog rada biće ukinut zauvek