Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 11:14

Spartanska žena Istaknut

Bronzana statueta devojke koja trči iz Sparte Bronzana statueta devojke koja trči iz Sparte

Položaj žene u antičkoj Sparti je bio mnogo drugačiji u odnosu na položaj žene u ostalim gradovima-državama antičke Grčke. Tako su Spartanke, za razliku od žena u ostalim grčkim gradovima, imale pravo na svojinu i veću slobodu kretanja. Spartanke su zbog njihovih velikih prava i slobodne prirode bile naročito omiljene u helenskom svetu, a bile su poznate i zbog svoje lepote.

Grčki istoričar Plutarh u svom najpoznatijem delu Uporedni životopisi s kraja I i početka II veka nove ere ovako prikazuje spartanske žene:

Jedna Spartanka, čuvši da joj je sin pobegao ispred neprijatelja, napiše mu pismo: "O tebi se šire ružni glasovi, pa ili speri sramotu ili prekrati život".

Jedna Lakedemonjanka koja je pet sinova poslala u rat čekala je pred gradom vesti o svršetku borbe. Kada je o tome upitala jednog prolaznika, on joj odgovori da su joj svih pet sinova poginuli. "Ne pitam te za to", odgovori ona, "nego šta je sa otadžbinom?" "Otadžbina je pobedila", odgovori joj on. "Onda ću lakše podneti smrt svoje dece", odgovori ona.

Pitali su neku zarobljenu Lakedemonjanku, kada su je prodavali, šta ona ume da radi. "Umem da budem slobodna", odgovorila je. Njen vlasnik joj naredi da izvrši neki nalog koji ne priliči slobodnoj ženi, a ona mu odgovori: "Žalićeš što gubiš ženu kao što sam ja". I ubije se.

Pročitano 6543 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Septembar 2013 17:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Spartanska žena