Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 11:10

Izrabljivanje provincija Istaknut

Najbolji rimski pisac i istaknuti govornik Marko Tulije Ciceron izabran je za kvestora 75. godine pre nove ere, gde je veoma brzo stekao poštovanje domaćeg stanovništva zbog poštenja i pravednosti. Zahvalni Sicilijanci su ga nagovorili da ih zastupa u sporu protiv korumpiranog Gaja Vera, koji je kao namesnik Sicilije pljačkao stanovništvo. Ciceron je u tom sporu pobedio, a Ver bio osuđen zahvaljujući svojoj odličnoj govorničkoj veštini, ali i temeljnoj pripremi dokaza i svih detalja.

Ciceron je napisao sedam govora protiv Gaja Vera, od kojih je na sudu izneo samo dva. U svom govoru razotkrio je pljačkaške postupke rimskih namesnika u provincijama.

"Nigde Ver nije ostavio tako dubokih tragova i tako jasnih dokaza o svojim prestupima kao na Siciliji, koju je tokom tri godine uspeo tako da opustoši i opljačka, da se ona više ne može dovesti u ranije stanje. Potrebno je više godina da bi ona, bar delimično, vratila svoje nekadašnje blagostanje, i to pod uslovom da njeni upravnici budu besprekorno pošteni. Kada je Ver bio pretor, Sicilijanci nisu znali ni za svoje zakone, ni za senatska naređenja, ni za ljudska prava. Ljudi su raspolagali samo onim što bi umaklo oku tog sladostrasnog čoveka. Godinama se sve rešavalo po njegovoj volji. Zahvaljujući svojoj sudskoj vlasti, on je mogao da sve uzme za sebe. Ogroman novac je tražio od seljaka na osnovu nečuveno nepravičnih naredaba. I rimski građani su mučeni i ubijani kao robovi. A zločinci su se mitom oslobađali suda. Luke, koje su predstavljale nedostupna utvrđenja, postale su plen gusarskih i razbojničkih napada.

Ver je kao namesnik pokrao i uzeo za sebe sve stare spomenike. Opljačkao je sve hramove i, na kraju, nije Sicilijancima ostavio nijednog boga čija je statua, po njegovom mišljenju, imala ma kakvu umetničku vrednost i koja je poticala od nekog starog majstora. Čini mi se da nema čoveka koji, čim čuje njegovo ime, ne bi mogao da priča o njegovim zločinima. Masa sveta je došla da me sluša, ali ne zato da od mene čuje zbog čega se Ver optužuje, već da bi zajedno sa mnom brižljivo pretresla ono što je i njoj samoj poznato."

Pročitano 2187 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Maj 2015 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Izrabljivanje provincija