Artnit

Petak, 20 Septembar 2013 21:42

Najbolje zanimanje u starom Egiptu Istaknut

U starom Egiptu su među književnim vrstama vrlo česte bile "pouke". Izvodi iz Hetijevih pouka sinu Pepiju daju karakteristike pojedinih zanimanja sa zaključkom da je najbolje zanimanje pisara:

Početak pouke koju je Heti dao sinu Pepiju ploveći prema jugu u prestonicu da bi sina dao u školu zajedno s decom velmoža. Tada mu je govorio: "Ništa nije važnije od pisma. Poznavanje pisma ima veću vrednost od svakog drugog zanimanja. Pisar već kao dete počinje da niže uspehe. Zovu ga i poveravaju mu da obavi izvesne poslove. On se oblači u lanene tkanine.

Zanatlija koji reže bakar više se zamara nego zemljoradnik. Ovaj je noću slobodan, a zanatlija radi više no što ruke mogu da stignu.

Rezač dragog kamena prima na obradu svaki tvrdi kamen. Kada izradi predmet, ruke su mu obamrle i on je klonuo. Sedi do mraka, pa su mu kolena i leđa iskrivljeni.

I berberin radi do mraka. Skita se ulicama i traži da li će se ko javiti da ga obrije. On sakati svoj palac da bi napunio stomak.

Da ti kažem kako je samo bedan zidar i šta on sve podnosi posle dugog boravka na vetru. Gradi u tesnom prostoru, vezan za glavicu na stubu. Odeća mu je u neredu. Često je gladan, jer hranu nosi kući. Njegova deca su napuštena.

Baštovan izjutra zaliva povrće, a uveče se brine o lozi. I tako svakog dana, a na kraju je i njegov život loš.

Tkač je u zatvorenoj prostoriji. Gore mu je nego ženi. Nikada ne udiše svežeg vazduha. Svoju hranu nudi vrataru ne bi li mu dozvolio da iziđe na svetlost.

Da ti kažem nešto i o ribaru. Ribarenje je gore od svakog zanimanja. Kada ribar na reci ne bi ništa radio, bio bi uvek uz krokodile. A niko da mu kaže: "Tamo je krokodil!" Sve vreme on je slep od straha.

Pazi, nema zanimanja bez rukovodioca, osim zanimanja pisara jer je on sam rukovodilac. Ako čovek poznaje pismo, ljudi mu kažu: "O, dobro je tebi!" Nemoj zanemariti ovo što ti kažem. Pazi, to činim iz ljubavi prema tebi. Korisniji je dan u školi nego večnost. Nema pisara koji se ne snabdeva hranom i stvarima iz doma careva, bio nam on živ i zdrav! Eto, ja to ostavljam u amanet i tebi i deci tvojoj."

Pročitano 3267 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Najbolje zanimanje u starom Egiptu