Artnit

Petak, 10 Maj 2013 20:19

Da li se može pobediti strah i trema Istaknut

Džimi Ernst - Vreme straha Džimi Ernst - Vreme straha

Strah od javnog nastupa je, prema najnovijim istraživanjima, najizraženiji strah. Procenjuje se i da je ovaj strah kod većine ljudi izraženiji od straha od letenja. Psiholozi govorništva su razvili niz metodoloških uputstava za suzbijanje straha i treme i čak, njihovo eventualno prevladavanje i ukidanje.

Iz mnogobrojnih metodoloških uputstava mogu da se izvuku tri opšta saveta, i to: smanjiti opštu emotivnost od koje je strah samo poseban oblik; osnažiti volju, poverenje u sebe, individualnu inicijativu, ovladati imaginacijom i navići decu blagovremeno na socijalne kontakte sa nepoznatim ljudima, a potom im omogućiti da se javno pojavljuju. U tom cilju posebno fizička vežbanja, ishrana, manuelni poslovi, konkursi, takmičenja, razvijaju osećanje odgovornosti.

Da bi se steklo "poverenje u sebe" i pobedila trema i strah, inspiracija se može naći u staroj devizi, saznati, smeti, hteti, učiniti. A to svakako znači i da se nikada ne sme kazati: "Ja to nikako ne mogu! "Zato da bi se prevazišla trema i strah treba stalno ponavljati: "Ja mogu sve, ja imam sposobnosti da se svakodnevno razvijam".

U literaturi se ističu opšte vežbe radi navikavanja da se govori javno. Tako se preporučuje da se glasno čita ili recituje, pričaju anegdote ili obični događaji pred jednom ili više osoba. Preporučuju se i posebne vežbe kao što je "čitanje naglas, pred svetom, pred prijateljima, javno"; "recitovanje naučenog predavanja napamet"; "ubacivanje nekoliko rečenica u formi improvizacije"; "držanje u rezervi više klišea, da bi se mogao ispuniti vremenski vakuum u slučaju kada se izgubi nit govora".

Za prevladavanje treme i straha od javnog nastupa potrebno je da se osoba navikne na slušanje svoga glasa, što se postiže pre svega čitanjem naglas. Treba posmatrati sebe u ogledalu i vršiti korekcije u držanju, poput onoga što je činio najveći govornik antičke Grčke Demosten. Kao dečak Demosten je imao govornu manu i bojao se da govori pred ljudima. Međutim, on je disciplinovano vežbao da bi savladao taj nedostatak i popravio izgovor. Legenda kaže da je on punio svoja usta kamenčićima i na obali se drao iz petnih žila da bi nadjačao zvuk talasa. Prema Plutarhu, kada se Demosten prvi put obraćao ljudima rugali su mu se zbog stila dugih rečenica i zbog toga što je preterivao sa formalnim argumentima. Kada je razočaran napustio narodnu skupštinu Eunom ga je ohrabrio rekavši mu da njegov izgovor podseća na Periklea.

U literaturi se nailazi i na informacije da su se govornici u cilju smanjenja napetosti od treme i straha služili raznim sredstvima i napicima. Pokazalo se ipak da su najefikasnija sredstva za eliminisanje ili bar ublažavanje straha i treme ona koja su rezultat: posedovanja znanja o predmetu, govornih vežbi, dugih priprema, urednosti privatnog života, moralne stabilnosti ličnosti.

Pročitano 3620 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 26 Februar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Da li se može pobediti strah i trema