Artnit

Ponedeljak, 06 Maj 2013 20:37

Sigmund Frojd - Odnos pojedinca i mase Istaknut

Dizajn korica knjige Psihologija mase i analiza ega Dizajn korica knjige Psihologija mase i analiza ega

Sigmund Frojd se bavio nastankom i značenjem masa. U delu Psihologija mase i analiza ega izložio je svoje poglede na odnos pojedinac - masa. Psihičku aktivnost mase upoređuje sa snom i hipnozom, gde kritički odnos prema realnosti uzmiče pred snagom afektivno nabijenih želja.

Masa poseduje mehanizme hipnoze u prirodi nagona koji je drže na okupu, a takođe i u zameni Ja-ideala sa objektom. Tako su u takozvanoj zarazi mase uvek prisutne i određene hipnotičke pojave.

U masi je prisutna potpuna tolerantnost među pojedincima, apsolutna jednakost, potpuno ograničenje narcizma i gubljenje slobode pojedinca. Pojedinac u masi, prema Frojdu, intelektualno slabi, afektivno biva otkočen, gubi sposobnost umerenosti i odgađanja, postaje sklon prelaženju svih granica u izražavanju emocija, psihički jako regredira.

Masa je za Sigmunda Frojda ponovno oživljavanje horde. Krdo životinja ili ljudsko mnoštvo za njega ima nešto zajedničko: instiktivno podvrgavanje autoritetu vođe. U masi je prisutno poistovećivanje svakog pojedinca sa vođom. Pojedinci se identifikuju sa vođama u masi, kroz svoj idealni ego, dok se vođe identifikuju sa idejom. Vezivanjem za vođu u masi nestaju međusobne veze pojedinaca. Vođu mase, Frojd opisuje kao onog koji ne treba nikog da voli, koji sme imati narav gospodara, koji je apsolutno narcisoidan, siguran u sebe i samostalan, željan autoriteta sa potrebom podvrgavanja drugih. On je ideal mase i vlada svojim podanicima (njihovim Ja) umesto "Ja"-ideala. Odnos pojedinca u masi prema vođi zapravo je identičan odnosu hipnotizovanog prema hipnotizeru.

Pročitano 3286 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Januar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sigmund Frojd - Odnos pojedinca i mase