Artnit

Utorak, 27 Avgust 2019 10:34

Elijas Kaneti - Masa, kao ogromna, divlja, nabrekla od sokova i vrela životinja, ključa u svima nama Istaknut

Yeghishe Tadevosyan - Genije i masa Yeghishe Tadevosyan - Genije i masa

Takozvanu životnu borbu - ništa manje nego i zbog gladi i ljubavi - mi vodimo i zato da bismo zatrli masu u sebi. Ona u izvesnim okolnostima postaje toliko snažna da primorava pojedinca na nesebične postupke, ili čak na postupke koji su protiv njegovog interesa. "Čovečanstvo" je već odavno postojalo pre no što je ponovo pronađeno, i razvodnjeno, u vidu mase.

Ona, kao ogromna, divlja, nabrekla od sokova i vrela životinja, ključa u svima nama, veoma duboko, mnogo dublje no majke. Ona je uprkos svojoj starosti najmlađa životinja, suštinsko stvorenje zemljino, njen cilj i njena budućnost. Mi o njoj ništa ne znamo; još živimo kao tobožnje individue. Ponekad masa navali na nas, kao gromovita oluja, kao jedan jedini bučni okean u kojem svaka kaplja živi i želi jedno isto. Ona još ima običaj da se uskoro raspadne, i mi smo onda opet mi, siromašni, usamljeni đavoli. Sećajući se toga, mi ne shvatamo da smo ikada mogli biti toliko veliki i toliko jedinstveni. "Bolest", objašnjava to neko ko je kažnjen razumom, "životinja u čoveku", uspokojava se neko drugi, neko skrušeno jagnje, a i ne sluti koliko blizu istine je prošao. U međuvremenu se masa u nama oruža za nov napad. Jednom se neće raspasti, možda najpre samo u jednoj zemlji, pa će polazeći iz nje proždirati sve oko sebe, dok niko više ne bude kadar da sumnja u nju, jer više nećemo postojati ni ja, ni ti, ni on, nego samo još ona, masa.

Iz romana Zaslepljenost

Pročitano 1077 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Elijas Kaneti - Masa, kao ogromna, divlja, nabrekla od sokova i vrela životinja, ključa u svima nama