Artnit

Utorak, 19 Mart 2019 12:30

Simbol zmaja u kineskoj kulturi Istaknut

Dizanje nebeskog zmaja, detalji na mandarinskoj vezanoj svilenoj odori, period dinastije Ćia-ćing (1796-1820) Dizanje nebeskog zmaja, detalji na mandarinskoj vezanoj svilenoj odori, period dinastije Ćia-ćing (1796-1820)

Kineski zmaj, poznat i kao istočnoazijski zmaj je legendarno stvorenje u kineskoj mitologiji i kineskom folkloru. Najviše je utkan u kinesku tradiciju, istoriju i kulturu, pa se sami Kinezi s ponosom nazivaju "Lung Tik Ch'uan Jen" (potomci zmaja). Zmaj se javlja kao amblem kineskog cara i carske vlasti, nezaobilazan je u feng šuiju, u slikarstvu, izvezen na zlatnim i svilenim tapiserijama, ukrašava ulaze u hramove i palate, fasade i krovove drevnih zgrada, fontane, vrtove i trgove.

Kineski zmaj datira od 3000 godina pre nove ere i označava sreću, besmrtnost, rađanje, plodnost, uspeh, veličinu, snagu, dobrotu i blagoslov. Zmaj takođe simbolizuje moć i savršenstvo, odvažnost, junaštvo i istrajnost, plemenitost i božanstvo.

Kao mitološko biće kineski zmaj ima mnogo životinjskih oblika, kao što su kornjače i ribe, ali se najčešće prikazuje kao veliki i moćan reptil nalik na zmiju s rogovima i s velikim, izražajnim očima koje gledaju netremice. Većina slika kineskih zmajeva ima duga tela prekrivena krljuštima, oštre kandže, kratke noge, a ponekad se prikazuje i s krilima.

Zmaj je simbol vladara u Kini i predstavlja vladarske funkcije koje osiguravaju red i pravedan društveni poredak. Verovalo se da se zmaj pojavljuje na nebu pre rođenja cara, kao i velikih mudraca. Carevi u drevnoj Kini su smatrani sinovima zmajeva, a običnim ljudima nije bilo dozvoljeno da imaju predmete sa slikama zmajeva na njima. Najviša počasna titula za careve bila je Pravi zmaj, a njihove postelje nazivali su Zmajevim krevetom, presto Zmajevom stolicom, svečane haljine odorom Zmaja. Takođe, zmaj je ukrašavao i carsku palatu.

Zmaj i legende o njemu prožimaju drevnu kinesku civilizaciju i oblikuju nacionalnu kulturu sve do danas. Svi Kinezi su se klanjali pred njegovim likom s poštovanjem i divljenjem. Zmaj je postao znak nacionalne zastave i grb poslednje feudalne dinastije Ćing, simbol kineske nacije i njegova duhovna potpora.

Pročitano 1655 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Simbol zmaja u kineskoj kulturi