Artnit

Četvrtak, 07 Septembar 2017 10:50

O pojmu harizme Istaknut

Erik Heningsen - Agitator Erik Heningsen - Agitator

Harizma se često naziva misterioznim, neopisivim kvalitetom. Ovaj neuhvatljivi fenomen poznat je i kao unutrašnja lepota, šarm, pozitivna energija, fluid i određuje se kao sposobnost da se privuče, šarmira i utiče na ljude oko sebe. Danas se smatra za poseban, jedinstven kvalitet koji izdvaja nekog od ostalih i koristi se kako bi se opisali ne samo političari, već i mnoge poznate ličnosti širokog spektra zanimanja.

Reč harizma potiče iz grčkog jezika, a znači dar ili od Boga datu milost. Stari grci su pripisivali harizmu ličnosti svojim bogovima.

U hrišćanstvu, harizma predstavlja dar Svetog Duha, odnosno blagodet. U Poslanici Korinćanima, jednoj od knjiga Novog zaveta harizma se pominje kao poseban duhovni dar za neko zvanje ili službu u hrišćanskoj opštini. Sveti apostol Pavle, autor ove Poslanice nije povezivao harizmu sa vođstvom ili liderom, već sa doprinosom narodu, zajednici. Kasnije, u IV veku crkva počinje da povezuje harizmu sa crkvenim rukovodstvom.

Pojam harizma uvodi u XX veku nemački sociolog Maks Veber u sociologiju da bi opisao sposobnost vođenja i nadahnuća snagom ličnosti i bez pomoći materijalnih podsticaja, prinude ili autoriteta položaja. On određuje harizmu kao "određeni kvalitet pojedinačne ličnosti na osnovu koje se on/a smatraju posebnima, izvanrednima, i tretiraju kao obdareni natprirodnim, supersposobnim ili izuzetno moćnim kvalitetima".

Britanski profesor psihologije Ričard Vajzman ističe da harizmatična ličnost ima tri osobine: oseća vrlo snažne emocije, uspeva da snažne emocije prouzrokuje i kod drugih i otporna je na uticaje drugih harizmatičnih ljudi.

U političkim naukama, sociologiji i psihologiji pojam harizme se često vezuje uz vrstu liderstva koja se smatra izuzetnom.

Pročitano 1254 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 13 Novembar 2020 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O pojmu harizme