Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 26 April 2017 11:07

Efekat Romea i Julije Istaknut

Frenk Diksi - Romeo i Julija Frenk Diksi - Romeo i Julija

Jedan od najzanimljivijih naučno-dokumentovanih psiholoških efekata koji se javlja u ljudskom ponašanju je efekat Romea i Julije, koji je posledica roditeljskog suprotstavljanja vezi dvoje mladih, a karakteriše ga jačanje privlačnosti i romantičnih osećanja onih u vezi. Ovaj efekat je dobio svoj naziv po ljubavnicima Romeu i Juliji iz tragedije Vilijama Šekspira istog naziva.

Naziv efekat Romeo i Julija nastao je u uporednom istraživanju koje su sproveli Driskol, Dejvis i Lipec 1972. godine kada su otkrili da je kod parova koji su ukazali na povećano uplitanje roditelja u njihovu romantičnu vezu zabeleženo i povećanje ljubavi u istom periodu od šest meseci. Od originalne studije nisu ponovljeni isti rezultati istraživanja. Umesto toga, većina istraživanja ukazuje na efekat društvene mreže, pri čemu ističe neodobravanje od nekog u društvenoj mreži, porodice ili prijatelja što dovodi do pada romantičnog, kvalitetnog odnosa para.

Ipak, slično kao i u priči, pouka iz efekta Romeo i Julija i dalje postoji, a i dalje se navodi u popularnoj kulturi. Iako vekovima stara priča o Romeu i Juliji i danas je važna. Ljudsko ponašanje se nije promenilo kroz vekove. Roditeljska ambicija, zavade među porodicama i ljubavi mladih koje se završavaju tragično su deo i savremenog sveta.

Pročitano 2728 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 April 2019 10:42
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci