Artnit

Subota, 01 Oktobar 2016 10:35

Emil Sioran - Jer ljudi, koji traže istinu, mogu osećati samo žal Istaknut

Najveća glupost koju je ljudski um izmislio jeste oslobađanje kroz ubijanje želje. Zašto zauzdavati život, zašto ga uništiti za tako mali dobitak kao što je potpuna ravnodušnost, oslobađanje koje ništa ne znači.

Sa kakvom smelošću možeš još govoriti o životu kad si ga sasvim uništio u sebi? Više poštujem čoveka protivrečnih želja, koji je nesrećan u ljubavi i očajan, nego hladnog mudraca, oholog i odbojno ravnodušnog. Ne mogu da zamislim odvratniji svet od sveta mudraca. Trebalo bi zauvek uništiti sve mudrace na Zemljinoj kugli da bi život i dalje bio kakav jeste: zaslepljen i iracionalan.

Svaka država bi dobro postupila da pohapsi sve mudrace i zatvori ih u napušteni zamak, da ne bi nikoga više uznemiravali. Mrzim mudrost onih ljudi koje istina ne boli, koji ne boluju od nerava, mesa i krvi. Treba proglasiti ništavnim sve istine uškopljenih ljudi, koji razmišljaju bez sperme u mozgu, bez teskobe i očajanja. Poštujem samo vitalne istine, organske i spermatske, jer znam da ne postoji istina, već samo žive istine, plodovi našeg nespokojstva. U pravu su svi oni koji živo misle, jer ne postoje odlučujući argumenti protiv njih. Čak i kada bi postojali, oni ne mogu biti oboreni, osim u istrošenosti. Jer ljudi, koji traže istinu, mogu osećati samo žal. Ili mudraci ni do sada nisu razumeli da istina ne može da postoji?

Iz dela Na vrhuncu beznađa

Pročitano 2122 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Emil Sioran - Jer ljudi, koji traže istinu, mogu osećati samo žal