Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2012 11:31

Televizija - iskrivljena slika stvarnosti Istaknut

Savremeni čovek sve više provodi svoje slobodno vreme pasivno uz TV ekran. Pojava daljinskog upravljača, kablovske televizije i sve većeg broja kanala promenili su navike gledanja televizije i još su više vezali savremenog čoveka uz TV ekran. Čovek koji satima bulji u TV ekran nije stereotip, već je često naš najbliži sused, prijatelj ili član porodice.

Jedna od negativnih posledica televizije je "bombardovanje informacijama". Tako savremeni čovek zna sve više stvari, ali ih zaista ne upozna. Višak informacija dovodi i do čestih dezinformacija. Zatrpanost informacijama loše utiče na zdravlje savremenog čoveka i prema mišljenju naučnika, izaziva stres, stvara poremećaj koncentracije i vodi u međuljudsku otuđenost.

Brojnost TV stanica ne prati i raznovrsnost programa. Pa tako skoro sve televizije imaju slične emisije, "dežurne mislioce" i obilje "copy-paste" programa. Umesto da daju najbolja ostvarenja književnosti, muzike, umetnosti, nauke, kinematografije, televizijski programi često nude najjeftiniji škart i kič sadržaje.

Godinama su na programu gotovo svih televizija loši filmovi, koji podilaze primitivnom ukusu i u velikoj većini slave pobedu gluposti. To su filmovi koji su oličenje lake zabave i javljaju se kao vid melodrame, erotike ili nasilja. Broj dobrih filmova je veoma mali.

Na televizijama "se vrte" serije sa praznim, dosadnim i predvidljivim sadržajima ili se daju reprize repriza domaćih serija. Privid realnosti posebno stvaraju jeftine sapunice i šablonski sitkomi.

Tok-šoui su izuzetno popularne televizijske emisije u celom svetu jer sjedinjuju informaciju i zabavu. Na našim televizijama naglasak je uglavnom na surogatu zabave, na praznim razgovorima i tračarenju.

Mnogo je televizijskih emisija koje se bave ogovaranjima, poveravanjima, "otkrićima iz života" poznatih ljudi. Takve emisije su dobile i svoj pandan u rijaliti-šou programima sa poznatima i nepoznatima. Ovi programi počivaju na dve ljudske niske strasti: na potrebi ljudi da "zavire" u tuđe privatne živote i želji pojedinaca da se izdvoje iz mase i postanu poznati.

Televizija stvara i svoje "instant idole", koji postaju predmet obožavanja i oponašanja. "Novi idoli" daju gotove forme imidža koji sadrži pored stila odevanja i poželjnih osobina, gotovo sve savete za život koje "treba" slediti.

Autori kvazi televizijskih programa često nas uveravaju da gledaoci određuju programe i da oni daju ono što se "traži". Našim televizijama je u interesu da neprestano podržavaju takvo prividno demokratsko stanje, jer se pod izgovorom slobodnog izbora naturaju televizijski "proizvodi" koji se brzo troše i na njihovo mesto uvek dolazi "nova roba". Zato se i vidi i čuje ono što nam je unapred pripremljeno, na šta nas bez prestanka nagovaraju.

Pročitano 2058 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Juni 2021 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Televizija - iskrivljena slika stvarnosti