Artnit

Četvrtak, 20 Februar 2020 11:31

Minimalistički stil uređenja doma Istaknut

Minimalistički stil uređenja odlikuje se jednostavnim linijama u enterijeru doma i neutralnim bojama. Odlika ovog stila je maksimalno slobodan prostor i funkcionalni enterijer, koji je i elegantan. Prostor, osvetljenje i predmeti imaju podjednako važne uloge u minimalističkom stilu uređenja.

U minimalističkom stilu uređenja osnovne boje su neutralne boje poput bele, bež, sive, crne ili braon, a dobar izbor su i pastelne boje. Zidovi treba da budu čisti, svetlijih boja. Ako su sofa ili ugaona garnitura i tepih svetliji, prostoru se dodaje malo boje sa dekorativnim elementima u jarkim bojama, kao što su na primer ružičasta, žuta, zelena ili crvena boja.

Pod bi trebalo da bude kvalitetan i da dominira prostorom. Može se postaviti parket ili laminat fine teksture i ujednačenih boja. Dobar izbor za pod je manji tepih zanimljivog dezena koji može biti i dominantne boje ako je sve ostalo u prostoru sličnih nijansi.

Nameštaj u minimalističkom stilu je modernog dizajna, jednostavnih ravnih linija, što manjih dimenzija i ujednačenih boja i uglavnom je od drveta ili plastike. Niži komadi "otvoriće" prostoriju, a jednobojni komadi u jarkim tonovima uneće boju.

Jednostavni, beli prozori su pravi izbor za minimalistički stil, mada se mogu postaviti i drveni prozori tamne boje. Prozore treba ostaviti "neobučene" i pustiti da se svetlost ulije. Ako je privatnost problem, mogu da se stave zavese od materijala visoke propusnosti, venecijaneri ili kratke zavese svetlijih boja koje prate dimenziju prozora kako bi pustile što više prirodne svetlosti u prostor.

Dizajn minimalističkog doma ne znači da treba izbegavati ukrase i jarke boje. Pravilo je da se dekorativni elementi jednostavno koriste kao akcenti. Da prostor ne izgleda jednolično i monotono može se staviti jedna slika, jedna vaza i jedna podna lampa. Takođe, mogu se staviti jedna do dve umetničke slike ili par ramova sa slikama članova porodice.

 

Pročitano 2444 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Minimalistički stil uređenja doma