Odštampajte ovu stranicu
Subota, 30 Juni 2018 10:38

Beržera - fotelja za svaki stil uređenja doma Istaknut

Fotelja beržera je komad nameštaja koji je izdržao test vremena. Ona kombinuje udoban osećaj sa klasičnim stilom dizajna i može da se uklopi u svaki stil uređenja doma. Takođe, može da ima različit dizajn i stil. Čak i neke od njih su dizajnirane u modernom stilu, tako da se mogu koristiti u uređenju savremenog doma.

Naziv fotelje beržera potiče od francuske reči Bergère, što znači pastirka, ali i ljubavnica, dragana. Ova fotelja je nastala između 1720. i 1725. godine. To je široka fotelja, njena osnova je uglavnom pravljena od bukovine ili hrastovine, a njeno sedište je opremljeno posebnim punjenim jastukom. Rukonasloni su puni, tapacirani odozgo i spojeni sa sedištem i naslonom za leđa koji je u početku bio zaobljen, a kod kasnijih stilova prav.

Za izradu beržera se koriste raznovrsni materijali raznih dezena i boja. Nekada su ih presvlačili klasičnim mebl štofom i zato su delovale formalno. Moderne beržere su često presvučene u vedre, cvetne materijale koji unose vedrinu u prostor i lako se održavaju.

U klasičnom enterijeru beržera može da se uklopi sa ostatkom tapaciranog nameštaja usklađivanjem boje i dezena mebla ili može da se uskladi sa zavesama ili draperijama.

U modernom enterijeru beržera može da "razbije" monotoniju prostora, posebno kada je u kontrastnoj boji ili dizajnu. Ali, ako je u istoj boji ili dizajnu ona će uneti harmoničnu notu.

Beržera je zanimljiv komad nameštaja u svakoj većoj prostoriji. Njena udobnost se povećava kada se ispred nje doda mekani tabure, idealan da se na njega podignu noge dok čitate ili gledate televiziju. Takođe, može da bude dekorativna kutija sa poklopcem.

 

Pročitano 3385 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Decembar 2018 13:02
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci