Artnit

Četvrtak, 27 Juli 2017 11:05

Pluta - ekološki materijal u domu Istaknut

Pluta je materijal koji je u celosti ekološki, obnovljiv i biorazgradiv. Ovaj materijal ima izuzetna svojstva i dobar je izbor za podne i zidne obloge, kao i nameštaj i dekoraciju, jer trpi pritisak, udarce, otporan je na habanje. Zato što se plutom veoma lako stvaraju nepravilni oblici odgovara modernom dizajnu. Kao i svi ostali materijali od drveta, i pluta može imati različite teksture i boje, koje treba pažljivo uklapati, a lepo se usklađuje u rustičnom stilu uređenja.

Pod od plute je jedan od najtoplijih podova, a istovremeno može da bude veoma dekorativan. Pluta stvara glatku, elegantnu završnu obradu i može da predstavlja alternativu čvrstom drvetu kada su u pitanju prirodni podovi. Pločice od plute su vodootporne i tople i mogu da budu osoben ukras u kupatilu.

Zidna obloga od plute je neobično rešenje u enterijeru doma. Ona je savršena za kancelarije i radne prostore, ali i za mali radni kutak u domu. Pored zidova, pluta se može lepiti i na tavanice. Oblaganje plutom može biti igra bojama i dezenima.

Pluta je dobar materijal za višenamenske komade nameštaja, naročito za dečje sobe, jer je topla, lagana i elastična, a pri udarcu u ovaj nameštaj teško se može povrediti. Njena konstruktivna svojstva nisu kao kod punog drveta ili pločastih materijala, pa se često kombinuje sa njima ili sa metalnim konstrukcijama, kao što je na primer kod stočića i barskih stolica u kuhinji. Cela hoklica ili tabure se može oformiti od plute.

Pluta se primenjuje kao materijal za rasvetu. Posebno su interesantni abažuri za lampe ili lustere.

Akcenti od plute mogu da budu veoma zanimljivi u enterijeru. Dodaci za opremanje doma, kao što su poslužavnik, set za biber i so, posuda za bombone, podmetač, vaza ili tabure uneće rustičnu, prirodnu notu u svaki prostor.

 

Pročitano 2656 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Oktobar 2020 11:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Pluta - ekološki materijal u domu