Artnit

Subota, 01 Juli 2017 10:46

Morski stil uređenja enterijera doma Istaknut

Morska plaža i more imaju magičnu atmosferu koja nas odmah opušta i čini srećnim. Za potpuni doživljaj možete ih uneti u svoj životni prostor sa morskim stilom uređenja. Ovaj neobičan stil uređenja u enterijer doma unosi osećaj svežine i ugodnosti, a može se uneti kroz morske detalje, paletu boja, komad nameštaja i prirodne materijale, a može se i potpuno urediti dom u tom stilu.

Izbor boja u morskom stilu uređenja je veoma raznovrstan. Koriste se sve boje peska od bele do žute, morskih oblutaka u sivim i plavičastim tonovima i mora od duboko ili mornarskoplave do tirkizne i nežne plavo-zelene ili algi koje se protežu od zelene do braon boje. Bela boja se često ističe kao osnovna, jer stvara utisak svežine i prozračnosti, a posebno se dobro kombinuje sa plavom bojom. Tirkizno i kobalt plava stvaraju utisak mora, a istovremeno stvaraju hladnu energiju i osvežavaju svaki prostor.

Zidovi dnevne ili spavaće sobe mogu da budu obojeni u svetloplavu ili tirkiznu boju. Kombinacija bele i svetloplave boje, sa teget prugama kao detaljima koji se pojavljuju samo malo je takođe dobar izbor.

Morski stil uređenja se zasniva na prirodnim materijalima. Najviše se koristi drvo, koje je najčešće belo ili pastelnih boja. Takođe, koriste se i kamen, staklo, keramika, trska, bambus, ratan, tikovina i platno. Nameštaj je jednostavan, udoban i funkcionalan. Tekstura škura, grilja ili žaluzina izgleda atraktivno na ormarima, komodama ili kuhunjskim elementima.

Podovi su drveni, takozvani brodski, bele ili tamnobraon boje. Oni se često prekrivaju podnim prostirkama od jute, kokosovih vlakana i morske trave u bojama peska. Takođe, oblažu se i terakota pločicama ili velikim kamenim pločama u prirodnim bojama, a mogu da budu interesantni i tepisi sa plavim prugama.

Prozore u morskom stilu uređenja treba tretirati jednostavno. Dobar izbor su roletne, a posebno one od bambusa. Spoljni drveni prozorski kapci, u beloj, tamnobraon, tamnozelenoj ili kobaltnoplavoj boji ukrasiće prozore i doneti hladovinu. Pamučne zavese u čistobeloj boji, prljavobelim tonovima ili u nežnoplavoj boji stvoriće prozračnu atmosferu, jer propuštaju obilje svetlosti.

U morskom stilu uređenja doma se koriste jednostavne tkanine za jastuke, kauče, sofe i stolice. Dominantni materijali su pamuk i lan, uglavnom jednobojni ili sa prugama.

Detalji koji su simboli mora i leta, kao što su na primer školjke, kameni obluci, korali, morske zvezde, svetionici i makete brodova mogu da ukrase svaki prostor u domu. Takođe, mogu da budu zanimljivi i keramički sudovi, svećnjaci od kamena ili ukrasi od školjaka. Maslinovo ili drvo agruma u velikoj saksiji ispuniće prostor svojim svežim mirisom.

 

Pročitano 2756 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 05 Oktobar 2020 14:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Morski stil uređenja enterijera doma