Artnit

Utorak, 13 Decembar 2016 12:04

Afrički stil uređenja doma Istaknut

Afrički stil uređenja doma predstavlja ozbiljan pristup stilu življenja i veliko poštovanje iskonskih predaka. On je uvek atraktivan i neobičan, a stvara jednostavan, sofisticiran i relaksirajući ambijent. Bez obzira na mnoštvo boja i dezena, u dom unosi toplinu sunca, zemlje i peska i bogatstvo životinjskog i biljnog sveta. Ovaj stil uređenja se može uneti u svaki prostor doma i kroz zanimljive detalje i lako se kombinuje i sa modernim enterijerom doma.

Primena afričkog stila uređenja podrazumeva povezivanje sa prirodom i njenom čistom magijom. Za razliku od drugih stilova uređenja bogatstvo ovog stila nije moguće bez upotrebe organskih i održivih materijala. Koriste se prirodni materijali, kao što su hrastovina, tikovina, kedrovina, orahovina, mahagoni, zebrano, bambus i pamuk, a artefekati i grnčarija su takođe odličan način da se izrazi tema u svom pravom obliku.

Drvo je dominantno u afričkom enterijeru i koristi se za nameštaj, ali i dekorativne elemente. Nameštaj je jednostavnih linija i oblika izrađen od masivnog i tamnog drveta, najčešće od mahagonija, tikovine ili orahovine. Sofe su od tamne kože ili grubljeg platna neutralnih nijansi.

Drveni pod je čest u ovom enterijeru i pored klasičnih izbora za drveni pod može se koristiti zebrano drvo, sinonim za afrički stil.

Boje koje se koriste u afričkom stilu uređenja mogu da budu jarki prirodni pigmenti, kao što su plava, crvena, ljubičasta, zelena, plamenonarandžasta ili oker. Ove boje simbolišu izlaske i zalaske Sunca, savanu i oaze, i tako stvaraju egzotičnu atmosferu.

Igra neutralnim, zemljanim tonovima simboliše ravnotežu i bliskost prirodi, a ujedno predstavlja i praktičnost u uređenju. Najzastupljenija boja je tamnobraon.

Bitna karakteristika afričkog stila uređenja je divljenje životinjama iz tog regiona koje se smatraju svetim. U dom se unose materijali sa dezenom životinja ili statue životinja u raznim veličinama. To može da bude prekrivač ili ukrasni jastuk sa printom životinja. Zebra pruge i tkanine u bogatim nijansama braon, žute i narandžaste boje su dobar izbor za nameštaj i zidove.

Detalji kao što su na primer ceremonijalne maske, drvene činije, egzotične drvene skulpture, figure žene i životinja poput slonova, nosoroga ili žirafa, stilizovane lampe, slike u stilu naivne umetnosti, murali, zidne tapiserije unose u enterijer doma notu egzotike.

 

Pročitano 2711 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Juni 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Afrički stil uređenja doma