Artnit

Petak, 29 Juli 2016 10:51

Seoski vrt - prirodno stanište u eksterijeru doma Istaknut

Seoski vrtovi podsećaju na prirodna staništa. Oni su uglavnom neformalni i karakterišu ih meke linije, razigranost oblika i tradicionalna arhitektura. Oblikovanje takvog vrta u eksterijeru doma i izbor biljnih vrsta uslovljen je klimom i reljefom. Prirodnost vrta dodatno će naglasiti leptiri, ptice i druge životinje privučene bogatstvom boja i oblika.

Najčešći materijal za konstrukcije i nameštaj u seoskom vrtu je drvo. Drvo je topao materijal, koji je prikladan za pergole, senice za sedenje, ograde i pregradne zidove, kao i za predmete sa finim detaljima, poput kućica za ptice, golubarnika.

Masivniji materijali poput kovanog gvožđa, takođe mogu da budu dobar izbor za seoski vrt. Kovano gvožđe je dobar materijal za izradu senice za sedenje. Vrtne stolice od kovanog gvožđa izgledaju zanimljivo uz nežne biljke, a metalne stolice sa interesantnom formom mogu da budu skladne sa grmovima ruža.

U seoskom vrtu izgleda efektno glina i cigla. Glinene saksije sa cvećem su uvek poželjan ukras, a potporni zidovi i stubovi ili popločenje od cigle stvara osoben vizuelni efekat.

Staze u seoskom vrtu su uglavnom vijugave i imaju prirodan izgled. Najčešće su to staze na travi na kojima se posipa sloj kore ili zemljane staze na kojima se stavlja kamen.

Svaki seoski vrt je ograničen ogradom. Ograda od drveta unosi toplinu, a može da bude visoka 1 do 1,5 metara, kako bi bila i zaštita od vetra. Posađene biljke pored nje stvaraju vedar izgled.

Seoski vrt karakteriše mnogo biljnih vrsta, od jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnica različitih boja i oblika cvetova, pa do različitih voćnih, povrtnih, lekovitih i začinskih biljnih vrsta. Pri izboru naglasak se stavlja na korisnost biljaka, a manji deo služi kao ukrasni elemenat. Najprikladnije biljne vrste su autohtone vrste nekog kraja.

 

Pročitano 4392 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Avgust 2020 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Seoski vrt - prirodno stanište u eksterijeru doma