Artnit

Ponedeljak, 18 April 2016 11:55

Art deko stil uređenja doma Istaknut

Art deko stil uređenja doma svoje poreklo ima u Francuskoj, a postao je popularan u periodu od 1920-ih do 1940-ih godina. Ovaj stil je prefinjen, elegantan, glamurozan. Zbog elektičkih karakteristika ostaje i dalje vizuelno privlačan stil uređenja, koji se može uspešno kombinovati sa drugim stilovima uređenja enterijera doma.

Art deko stil uređenja naglašava jasne linije, linearnu simetriju i pravilne geometrijske oblike. Takođe se koriste raznovrsni motivi i ornamenti. Na primer, koriste se često stepenaste i cik-cak linije i motivi sunčevih zraka.

Jedan od najvažnijih činilaca u uređenju doma u art deko stilu je boja. Neutralne boje se obično koriste za velike površine i pružaju osnovu za uređenje prostora. Boje, kao što su bela, zagasitocrvena, zelena u nijansama morske trave ili plavo-zelenim, sivo-plava, ljubičasta ili zlatnožuta uglavnom se kombinuju sa crnom bojom. Metalne nijanse su moderne akcenat boje i odražavaju savremenost.

Podovi treba da imaju elegantan, poliran izgled. Popularne opcije podova uključuju parket, linoleum ili keramičke pločice sa naglašenim geometrijskim dezenima. Tepisi i ćilimi takođe mogu da obezbede geometrijski obrazac.

Nameštaj u art deko stilu ima sjajnu, lakiranu završnu obradu, jasne i izražajne linije, elegantne obline, prenaglašene detalje u kombinaciji sa jednostavnim materijalima. Metal, staklo i visoko - polirano drvo su popularni materijali, a veliki komadi tipični za ovaj stil. Tapacirani delovi takođe odražavaju glatke teksture, a koriste se često koža i velur.

Osvetljenje u art deko dekoru predstavlja značajan faktor, jer naglašava moderan aspekt pokreta. Ono može da obuhvati plafonska svetla, podne lampe, stone lampe i zidne lampe, ali njihov dizajn bi trebalo da bude pojednostavljen. Raskošni luster sa kristalima je takođe dobar izbor. Staklo i metali su favorizovani materijali.

Slike iz perioda kubizma odražavaju karakteristike i uticaje art deko pokreta. Pored toga, boje na slici mogu da pomognu da se povežu različiti delovi u prostoru. Metalne skulpture ili vintage art deko predmeti se takođe mogu koristiti da se ujedini prostor, kao i uramljeni posteri iz doba starog Holivuda.

Velika ogledala u geometrijskom obliku sa metalnim okvirom su popularni akcenat detalji. Metalni ukrasi na policama ili metalne skulpture, poput tabakere ili oldtajmer automobila, staklene figurice ili vaze mogu da budu zanimljivi detalji.

 

Pročitano 3353 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Art deko stil uređenja doma