Artnit

Nedelja, 06 Mart 2016 12:09

Marokanski stil uređenja doma Istaknut

Marokanski stil uređenja enterijera doma predstavlja egzotičan spoj evropskih i arapskih elemenata. Ovaj jedinstven stil je inspirativan i lako prepoznatljiv po bogatim teksturama i šarenim dezenima, kao i raskošnom dizajnu i arhitekturi, sa drvorezima i drvenim reljefima, prozorskom zaštitom sa šarama i dezenima, mozaicima, ornamentima i visokim tavanicama. Dobro se uklapa u klasične enterijere, kao i u minimalističke kojima nedostaje boja ili nemaju lični pečat.

Marokanski stil uređenja karakterišu jarke, ekspresivne boje, koje se međusobno kombinuju veoma energično. To su žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta, zelena, plava, tirkizna boja, svi tonovi boje zemlje. U enterijeru se često postavlja više nijansi jedne boje, a dodaje se i više od tri boje.

Nameštaj je uglavnom izrađen od masivnog, tamnog drveta, sa detaljima od gvožđa ili ukrašen reljefima. Garniture za sedenje su vrlo niske, obložene izrazito dezeniranim tkaninama jarkih boja. Stolovi, stolice, komode i ormani ukrašeni su drvenim rezbarijama, ornamentima od kovanog gvožđa, pa čak i bisernim pločicama. Od materijala se često koristi obojeno staklo, metali, svila i vuna.

Raskošne, dezenirane tkanine jarkih boja stvaraju jedinstven izgled prostora. Tkanine su najčešće sjajne, glatke, a ponekad i tkane na razboju. Njima mogu da budu obloženi ukrasni jastuci raznih veličina i namena, kao i nameštaj, prozori ili plafon. Zavese su od veoma laganih i providnih materijala, i najčešće vise sa plafona i dosežu do poda. Umesto vrata koriste se draperije, pomerene u stranu debelim, teškim, kitnjastim kanapom.

Plišani persijski tepisi i ćilimi, kao i veliki punjeni podni jastuci prekrivaju tamne, uglavnom drvene podove.

Keramičke pločice često ulepšavaju podove i zidove u kuhinji i kupatilu. One su često oslikane ručno raznovrsnim šarama u plavoj, zelenoj ili tirkiznoj boji. Koriste se i za ukrašavanje delova nameštaja, kao što su na primer ploče stolova ili stočića.

Osvetljenje stvara egzotičan vizuelni efekat u svakom kutku doma uređenom u marokanskom stilu. Naglašava se naročito prigušeno svetlo lustera ili lampi od rezbarenog drveta, bojenog stakla, ili perforiranog srebra i bakra. Korišćenje sveća posebno ili u tradicionalnim lampama stvoriće romantičan ambijent.

Ogledala ulepšavaju ambijent u svakom prostoru doma, suptilno reflektujući svetlost i istovremeno ukrašavajući zid. Ramovi za ogledala mogu da budu izrađeni od rezbarenog drveta, kovanog gvožđa, metala u raznim oblicima i ukrašeni zanimljivim motivima.

U dekoraciju marokanskog stila uređenja spadaju predmeti izrađeni od keramike, kao što su na primer saksije i vaze, sa geometrijskim oblicima u različitim kombinacijama boja. Rustična grnčarija je takođe dobar izbor. Prekrivači, posteljina, prostirke u jarkim bojama sa neobičnim šarama uneće dah marokanskog stila u svaki deo doma.

 

Pročitano 3472 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Marokanski stil uređenja doma