Artnit

Sreda, 25 Novembar 2015 11:45

Prikrivanje starih radijatora - za nov izgled doma Istaknut

Radijatori su bitan deo savremenog udobnog života. Stari, oštećeni ili radijatori "standardnog" dizajna često mogu da izgledaju neugledno, a naročito ako se nalaze u prostorijama uređenim u minimalističkom stilu ili sa dosta modernih detalja. Ne može svako da priušti da kupi nove moderne radijatore za enterijer doma, ali može da ih sakrije, pretvori u moderne komade ili oboji.

Da bi se u domu uskladila estetika i funkcionalnost koriste se radijatorske obloge, koje značajno ne smanjuju efikasnost sistema grejanja, a dostupne su u širokom spektru boja i oblika, kako u standardnim dimenzijama, tako i napravljeni po meri.

Za manje prostorije u domu su posebno praktične takozvane ormarić obloge. To su uži elementi u obliku ormarića, koji su postavljeni ispred radijatora, a njihova prednja strana takozvana fronta je perforirana zbog nesmetanog strujanja toplog vazduha u prostoriju. Ako je izrađena od materijala otpornog na toplotu u nju se mogu čuvati razne stvari, a na gornje površine dodatno odlagati stvari ili ukrasi. U trpezariji, na primer radijator može da bude prekriven oblogom, koja će sa svoje prednje starne da ima fioke, a na mermernom vrhu, koji održava neophodnu toplotu se mogu na primer držati tanjiri sa hranom.

Sa drvenim oblogama za radijatore možete da pretvorite stare radijatore u elegantne i funkcionalne komade nameštaja. Tako na primer, ako spojite dva radijatora možete da dobijete zanimljiv ormarić za knjige ili druge neophodne sitnice, a na njen vrh stavite neke ukrase.

Radijatorske maske se najčešće postavljaju na radijatore smeštene ispod prozora, a mogu da budu i produžetak prozorske daske sa perforiranim frontama. Sa maskom radijatora izrađenom po meri, radijator može da postane zanimljiv i funkcionalan elemenat u svakom prostoru.

Oko nižih radijatora se mogu postaviti čvrsti drveni okviri, koji mogu da imaju fronte. Na gornju površinu mogu da se stave ukrasni jastuci i tako dobije prostor za sedenje. Takođe, u zavisnosti od stila uređenja prostorije može da se tapacira čitava dužina ili samo gornja površina prekrije mozaik pločicama.

Stari radijatori će biti manje upadljivi ako se oboje u istu boju zida na koji su postavljeni.

 

Pročitano 4240 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Prikrivanje starih radijatora - za nov izgled doma