Artnit

Subota, 07 Novembar 2015 12:11

Eklektički stil uređenja doma Istaknut

Eklektički stil uređenja enterijera doma je kombinacija više elemenata ili stilova iz različitih vremenskih perioda i različitog porekla koji se spajaju kroz upotrebu boja, tekstura, oblika i materijala. Dizajneri enterijera smatraju da je ovaj stil 70% jednog stila i 30% nijednog i da je više mešanje nego usklađivanje. Da bi svi elementi i stilovi funkcionisali skladno i stvorili zanimljiv prostor potrebno je puno znanja i kreativnosti.

Glavna karakteristika eklektičkog stila uređenja je dodavanje sloja na sloj i poigravanje sa nespojivim.

Eklekticizam spaja komade nameštaja različitih perioda i stilova, kao i tekstura i materijala. Starinski i moderan nameštaj se savršeno kombinuju u eklektičan stil. Mogu da se kombinuju originalni komadi nameštaja s patinom, kao što su na primer kožne pohabane sofe i moderan stočić.

Staru sofu, fotelju, sto, stolice ili kauč možete da restaurirate. Očistite ih, lakirajte i tapacirajte i imaćete zanimljiv komad nameštaja, koji može da postane jedan od glavnih akcenata u svakom prostoru uređenom u eklektičkom stilu.

Ukrasni jastuci, zavese i tepisi su interesantni detalji u sobi uređenoj u eklektičkom stilu. Spajanjem različitih materijala koji na prvi pogled izgledaju nespojivi stvara se osoben izgled. Saten, koža i somot se dopunjuju. Na sofu prekrivenu indijanskim prekrivačem možete da stavite svilene ukrasne jastuke, a juteni tepih na pod. Rustični jastuci i prekrivač sa zlatnim nitima spajaju se sa modernim stonim lampama u spavaćoj sobi stvarajući prijatan prostor za odmor.

Zidovi u eklektičkom enterijeru su često ukrašeni tapetama, draperijom ili dekorativnim gipsom. Zidno slikarstvo je takođe dobar izbor, kao i niše ugrađene u zid. Koriste se sve prirodne boje u rasponu od bele i peska do duboke sive i braon boje. Kao kontrast, možete ukrasiti jedan zid sa ciglom. Možete kombinovati više dezena i boja zajedno.

Bogati raskošni luster sa kristalima ili podne i stone lampe koje su u stilskom kontrastu sa ostalim elementima u prostoru delovaće kao savršen stilsko kontrastni sklad u dnevnoj sobi uređenoj u eklektičkom stilu.

Postoji mnogo ukrasa u eklektičkom stilu. To su na primer, umeničke slike istorijskih ličnosti ili omiljenih članova porodice, velika ogledala u pozlaćenim ramovima, kristalne vaze i niz ramova za slike.

Paleta boja u eklektičkom stilu uređenja može da varira, ali je najbolje da se zasniva na nekoliko neutralnih boja kako bi se lakše povezali svi elementi u jednu celinu. U crvenoj i zlatnoj sobi na primer, krem i braon boja se koriste za smirivanje palete kako se prostor ne bi "izgubio" među mnogim nijansama.

Pročitano 5863 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Septembar 2019 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Eklektički stil uređenja doma