Artnit

Petak, 30 Oktobar 2015 11:44

Kombinacija dekorativnih tkanina u domu Istaknut

U uređenju enterijera doma dekorativne tkanine, koje se koriste u obliku zavesa, draperija, ukrasnih jastuka, posteljina, prekrivača, stolnjaka, presvlaka, mebl štofova i prostirki imaju značajnu ulogu. Dekorativnim tkaninama se može jednostavno, brzo i uz malo ulaganja osvežiti svaki prostor, a kombinovanjem njihovih boja, dezena i tekstura stvoriti nov ambijent. Osim toga ove tkanine često imaju praktičnu svrhu, jer štite nameštaj od habanja ili prikrivaju nedostatke u enterijeru.

Za skladan izgled svake prostorije najbolje su kombinacije srodnih materijala dekorativnih tkanina. Na primer, treba kombinovati prirodne materijale kao što su pamuk, lan sa drugim prirodnim materijalima. Stolnjak i navlake za stolice od prirodnih tkanina u istoj boji i sa istim dezenom oživeće svaku kuhinju i učiniti je prijatnim kutkom za obedovanje.

 

Veštački materijali mogu izgledati vrlo efektno u domu. Tako su na primer, tkanine od poliestera otporne na habanje, meke na dodir i mogu da se koriste za draperije i mebl štofove, ali ih treba izbegavati kada su u pitanju presvlake za garniture za sedenje, fotelje i stolice, jer sprečavaju disanje kože i javlja se neprijatan efekat znojenja. Verovatno je najbolji izbor kombinacija pamuka i poliestera.

 

Izbor vrste i gustine dekorativne tkanine zavisi od stila uređenja i osvetljenosti prostorije. Za prozračan prostor dobar izbor su lagane, prozirne zavese. Ukoliko ih postavljate na prozore, iskoristite njihovu boju ili dezen kao motiv u enterijeru i ponovite je na foteljama, tabureima, stolicama ili nekim drugim elementima.

 

Pune, teške tkanine, a posebno one koje su protkane zlatnim, srebrnim ili bronzanim nitima unose notu glamura. Osim za velike dnevne sobe koje su uređene u klasičnom stilu, ova vrsta tkanina se dobro uklapa i u spavaće sobe. Teška zavesa ili draperija sa cvetnim motivom usklađena sa bojom i dezenom ukrasnih jastuka i sofom uneće notu elegancije u svaki prostor.

 

Dezeni tkanina treba da se kombinuju skladno. Izbegavajte mešanje cvetnih i geometrijskih dezena. Njihove kombinacije mogu biti uspešne samo ako se radi o apstraktnim motivima flore. Zanimljive su i kombinacije tkanina istih dezena, ali u različitim veličinama ili bojama. Usklađivanjem boja i dezena zavesa sa ukrasnim jastucima i sofom stvara se impresivan izgled dnevne sobe. Možete da koristite cvetne dezene, kombinujete svetle i tamne boje za zavese i ukrasne jastuke i uskladite ih sa bojom sofe.

 

Zanimljiva indigo tkanina sa raznovrsnim dezenima u žakaru, prugama, vezu i aplikacijama na različitim elementima dnevne sobe, kao što su sofa, fotelja, tabure, stolnjak, ukrasni jastuci, zavese stvara svež, čist, ali i osoben izgled dnevne sobe.

 

Pročitano 3875 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Septembar 2019 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Kombinacija dekorativnih tkanina u domu