Odštampajte ovu stranicu
Petak, 17 Juli 2015 11:34

Dekorisanje dnevne sobe sa visokim plafonom Istaknut

Visoki plafoni su za mnoge idealni i mnogi sanjaju da ih imaju u svojim domovima. Ali, oni koji ih već imaju često ne znaju šta će sa njima. Visoki plafoni u sobi čine da ceo prostor izgleda veći, ali često i manje prijatan. Zato i uređenje, kao i dekorisanje enterijera doma sa visokim plafonima, a posebno dnevne sobe predstavlja izazov i podrazumeva visoki stepen kreativnosti.

Kada je u pitanju dekorisanje i uređenje dnevne sobe, kao i u umetnosti i fotografiji, vizuelna podela zida na tri jednaka dela, omogućava ravnotežu i na kraju, uspeh. Ideja je da se kreiraju fokalne tačke kako bi se umanjio osećaj straha pred visokim plafonima. Zato pokušajte da zamislite svoju sobu, od vrha ka dnu, kao da ima tri različita nivoa dizajna. Prvi nivo možete da ukrasite sa panelima, drugi koristite za umetničke slike, a ostavite treći kao što je. Nameštaj treba da bude postavljen u okviru donje trećine.

Rasveta može da unese u dnevnu sobu sa visokim plafonom posebnu atmosferu. Lusteri su uvek dobar izbor, jer dodaju notu elagancije, a deluju i luksuzno ako se postave niže. Takođe, osvetljenje može da se koristi za suptilnu podelu područja u svakoj sobi. Na primer, tri lustera u velikoj sobi mogu vizuelno da odvoje dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju.

Zavese mogu da dodaju notu domaće atmosfere koja je veoma potrebna dnevnoj sobi sa visokim plafonom. Mogu da se stave zavese koje pokrivaju ceo zid, ili samo dve trećine zida. Visok plafon posebno može da se naglasi sa dugim zavesama, koje pokrivaju punu visinu zida i samo dodiruju pod. Bele zavese će obezbediti živahan osećaj, žute će uneti vedrinu, crvene će doneti dodatnu energiju, a tamnije nijanse će dodati intrigantan osećaj drame. Tamniji materijali će takođe učiniti sobu vizuelno manjom i udobnom. Da bi obezbedili koheziju, ponovite boju ili dezen zavesa negde drugde u prostoru, čime ćete stvoriti zanimljiv vizuelni izgled.

Kada se radi o visokim plafonima, slike nisu samo opcija. One oživljavaju prostor, unose eleganciju i sofisticiranost. Da bi se smanjio arhitektonski utisak visokih zidova, postavite slike u visini očiju. U suprotnom, uživajte u veličanstvenom efektu isticanja prostora kroz umetnost.

U prostoru gde su minimalizam i funkcionalnost glavni ciljevi, lepo je videti elemente koji donose osobenost, kao što su na primer drvene grede u dnevnoj sobi sa visokim plafonom. Ove grede vizuelno smanjuju obim, čineći sobu udobnijom i prijatnijom, a enterijer ne mora da bude uređen u rustičnom stilu. Drvene grede mogu uspešno da se integrišu i u savremenu dnevnu sobu.

Visoki plafon dnevne sobe se ističe pomoću specijalne teksture. Na primer, drvo dodaje toplinu i čini sobu vizuelno manjom nego što zapravo jeste. Takođe, odličan je kontrast sa zidovima i podom i stvara osećaj prekida. Gipsani detalji na visokom plafonu uneće razigranost u prostoru, a mogu istovremeno da unesu i glamuroznu notu.

Boja je uvek dobar način da se istakne visina i stvori osoben utisak. Prostor dnevne sobe će dobiti novi izgled ako ofarbate jedan zid u jaču boju, kao što je na primer narandžasta ili crvena. Visoki plafon i drugi zidovi će automatski biti povezani na različitim nivoima.

Da bi skrenuli pažnju sa visokog plafona možete da koristite atraktivne materijale u dizajniranju zidova. Na primer, možete da koristite kamen ili drvo ili naglasite njima samo jedan zid. Drveni akcenat zid će uneti toplinu u dnevnu sobu, a njegova tekstura dopuniće svaki dekor.

Kamin je uvek interesantan detalj, koji unosi toplinu u dnevnu sobu sa visokim plafonom. Kamin zid skreće pažnju sa visokog plafona i takođe naglašava arhitekturu.

Pročitano 6907 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Novembar 2019 11:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci