Artnit

Sreda, 13 Maj 2015 11:23

Usklađivanje boja zavesa sa bojama zidova Istaknut

Iako se komadi nameštaja i detalji u prostoru enterijera doma međusobno skladno dopunjuju, stvorićete prijatan i udoban prostor kada uskladite i boje zavesa sa bojama zidova. Boje zavesa i boje zidova su međusobno povezane, a njihova međusobna zavisnost može stvoriti ili "slomiti" dekor svake prostorije u enterijeru doma.

Za harmoničan izgled prostora uskladite boje dezena zavesa sa bojama zidova. Dezen zavesa treba da sadrži bar malo boja zidova. Ako su zidovi beli ili boje slonovače, izaberite dezen sa pozadinom bele ili boje slonovače. Kada su zidovi u više boja, možete da ponovite boje na dezenu zavesa. U oba slučaja ne morate da se pridržavate preciznog slaganja boja. Dokle god boja u dezenu ne sadrži više od dve nijanse svetlije ili tamnije od boje zida, oko to vidi kao ponavljanje boje.

Za klasičan izgled enterijera izaberite jednobojne zavese, u istoj paleti kao što je boja zida, ali se odlučite za tamniju ili svetliju nijansu. Na primer, za sunčanu dnevnu sobu dobar izbor su jarkonarandžaste zavese ako su zidovi boje kajsije ili obratno. Ako volite suptilniju razliku u boji, ostanite u okviru dve do tri nijanse boje zida.

Komplementarne boje su jedna naspram druge na točku boja. Iako su komplementarne šeme boja klasične, njihov kontrast je često prevelik kada se koriste jednobojne zavese sa jednobojnim bojama zidova. Umesto toga, ublažite kontrast sa zavesom koja kombinuje neutralnu boju sa komplementarnom bojom zida. Ako su zidovi zelene boje komplementarna boja je crvena. Zavese mogu da budu sa crvenim i prugama boje slonovače ili dezenom sa crvenim i belim listovima ili cvetovima. Takođe, biće zanimljiv i dezen koji kombinuje različite nijanse komplementarnih boja zida sa neutralnim bojama, kao što su na primer žutomrki i narandžasti tonovi, od kajsije do rđe.

Ako ste koristili jaku boju na zidovima, možete da smanjite celokupnu "jačinu" izborom zavese u beloj ili neutralnoj boji.

Bele zavese su uvek dobar izbor, kako za zidove toplih tako i za zidove hladnih boja. Za tople boje zidova, opredelite se za zavese oker boje ili boje slonovače, šampanjca i butera.

Za hladne boje zidova zavese mogu da budu boje ostrige ili sivogolublje boje.

Da biste prostor učinili zanimljivijim, možete ukrasiti zavese trakama u kontrastnim bojama ili aplikacijama u boji koje odgovaraju boji zida. Vezane vrpce na zavesama takođe mogu da budu zanimljive.

Pročitano 9550 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Usklađivanje boja zavesa sa bojama zidova