Artnit

Nedelja, 10 Maj 2015 11:13

Ukrašavanje saksija Istaknut

Lepa i atraktivna biljka nije uvek dovoljna da se pokrije jedna neugledna saksija i zato ljudi uglavnom traže neke lepe i skupe saksije. Umesto kupovine skupih saksija, možete ih ukrasiti, a za to Vam je potrebno nekoliko kreativnih ideja. Tako ćete da uštedite novac i moći ćete da ulepšate, ne samo biljke i cveće, već i čitav eksterijer doma vrt, dvorište, terasu ili balkon, kao i enterijer doma.

Prvi i najlakši način da ukrasite svoje saksije je boja. Možete da obojite saksije u samo jednu boju ili naslikate šare koristeći različite boje. I najdosadnije saksije postaće interesantnije ako naslikate pruge, tufne ili cveće na njih. Jarke boje će uvek oživeti svaku saksiju i uneti vedrinu u prostor.

Zanimljiva tehnika koju možete da koristite za ukrašavanje saksija od plastike ili terakote je dekupaž. U ovoj tehnici, možete da stavite ne samo dekupaž papir, već i ukrasni papir za uvijanje poklona, salvete, isečke iz novina i časopisa, neke tanke tkanine, a možete i sami da oslikate papir. Izabrani materijali se lepe na saksije, a zatim se ove površine prekriju sa nekoliko slojeva laka.

Lepljenjem mozaičkih pločica svaka terakota saksija postaje zanimljiv detalj u enterijeru i eksterijeru doma. Ne morate da imate neke skupe mozaik pločice, jer možete da koristite i polomljene komade stakla ili sudova kako bi napravili mozaik pločice. Ako nemate dovoljno slomljenih komada onda možete da nabavite pločice ili druge slične predmete, koji mogu da se razbiju čekićem na manje komade kada su veoma veliki. Pre postavljanja ovih komada na saksije napravite plan njihovog slaganja.

Stare glinene saksije mogu da se ulepšaju lepljenjem morskih školjki, različitih oblika na njima.

Pročitano 10178 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Novembar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ukrašavanje saksija