Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 05 Maj 2015 11:15

Uređenje verande doma Istaknut

Pored dvorišta, veranda ili predulaz je ono prvo što vide gosti u eksterijeru doma. Od nje kao i od dvorišta ili velike terase i balkona, uz malo kreativnih ideja možete da stvorite kutak za uživanje i odmor tokom toplih dana, koji će istovremeno da postane i kutak dobrodošlice.

Ako imate malu verandu, to ne znači da Vam je dovoljan samo otirač. Stavite malu sofu, stočić, saksije sa cvećem, kineske lampione, koji će učiniti prostor udobnim i modernim.

Čak i mali ugao verande ili terase može da postane zanimljiv kutak. Stavite crveni mali plastični sto i okružite ga zelenim plastičnim stolicama. Na zid možete da stavite umetničku sliku ili ga osvežite muralom.

Za male verande se koristi uglavnom nameštaj i ukrasi manjih dimenzija. Ali, ako je prostor mali, to ne znači da sve na njemu mora da bude malo. Ponekad veći, dobro postavljeni komad nameštaja, kao što je na primer sofa stvara bolji izgled nego nekoliko manjih komada.

Slično kao što klupa za sedenje štedi prostor u maloj kuhinji, ugrađena klupa je savršena i za malu verandu, jer ne zahteva dodatni prostor za stolice oko stola. Duga tapacirana klupa sa stočićem je uvek dobar izbor za rustični stil uređenja. Takođe, kamen na fasadi kuće može da se nastavlja oko oboda verande i stvori potpuno integrisani izgled.

Tepih ili prostirka uvek uokviruju svaki prostor u enterijeru i eksterijeru doma, stvarajući utisak većeg prostora, a istovremeno dodajući toplinu domu. Tepih sa zanimljivim jednostavnim dezenom koji je otporan na vodu i vlagu je najbolji izbor. Da bi uneli dašak tropskog stavite tepih u jarkim bojama, a povežite prostor nekim ukrasima slične boje.

Saksije sa biljkama i cveće su uvek pravi izbor za uređenje svakog prostora. Velike saksije sa biljkama možete da rasporedite na ogradu duž ili blizu vrata. Visoke, upadljive biljke kao što su fuksija, koleus i lantana su pogodne za ove oblasti. U manjim saksijama možete da kombinujete godišnje i višegodišnje cveće, na primer begonije sa nekom sitnijom zelenom puzavicom. Sunčano mesto je idealno mesto za gajenje nekoliko biljaka paradajza ili začina.

Viseće korpe i saksije su nezaobilazan detalj u dizajnu verande, ali i svake veće terase doma. Aranžiranjem različitih vrsta cveća u njima možete da promenite izgled u proleće, leto i jesen.

Pročitano 6202 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Novembar 2019 11:42
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci