Artnit

Nedelja, 05 April 2015 11:21

Sa malo mašte i malo novca unesite stil u dom Istaknut

Za uređenje enterijera doma, ne treba uvek mnogo novca. Ako životni prostor izgleda monotono, a budžet izgleda sumorno, ne odustajte. Postoji mnogo brzih, jednostavnih i jeftinih ideja koje možete da primenite, da bi Vaš dom izgledao svetlo i sveže.

Zidovi su pozadina za sve dekorativne šeme u domu. Promena boje zidova je najefektnija promena koju možete da napravite brzo i sa malo novca. Novi sloj boje stvoriće osećaj svežine u svakoj prostoriji. Za neobičan izgled možete da obojite samo jedan zid u kontrastnoj boji. Čak i samo bojenje unutrašnjih panela polica za knjige ili starog, ali još uvek upotrebljivog stola će svakoj prostoriji dati nov izgled. Vrata u domu ne moraju da budu samo u neutralnoj boji, možete da ih obojite u neku intenzivniju boju ili obojite konture oko vrata drugom bojom da bi dobili nov izgled enterijera.

Ponekad je malo nove boje u enterijeru dovoljno za promenu. Izaberite akcenat boje, najviše dve koje dopunjuju ili su u suprotnosti sa trenutnom šemom boja u prostoriji. Onda, možete da dodate malo tih boja u različitim delovima prostorije. Ako na primer, izaberete crvenu boju kao akcenat, u dnevnu sobu stavite crveni tabure, a par crvenih ukrasnih jastuka na fotelju ili sofu, na zid umetničku sliku ili art print na kojima dominiraju crvene nijanse, tanjir i šolju sa crvenim šarama na stočić i lampu crvenih nijansi na komodu. Akcentne boje možete da unesete i sa manjim ukrasima, kao što su sveće, vaze, ramovi za slike, koji mogu da se stave na stolove i police.

Prostorija se često osvetljava samo jednim tipom osvetljenja. Najčešće se stavljaju lusteri ili plafonjere koji osvetljavaju čitavu prostoriju. Za prijatnu atmosferu osvetlite pojedinačne delove prostorije, pre svega na osnovu aktivnosti koje se u njima dešavaju. Iznad garnitura za sedenje i stočića u dnevnoj sobi možete da stavite niskoviseće svetiljke sa usmerenim snopom zamućenog osvetljenja ili par lampi u uglovima koje daju nežno, baršunasto svetlo. Možete i da oživite lampe koje nisu više u modi, bojom.

Ako želite da napravite brzo veliki vizuelni efekat u sobi, stavite tepih ili ćilim intenzivnih boja ili neobičnog dezena na pod. Ne ostavljajte ovaj prostor da pluta sa tepihom ili ćilimom, stavite stočić ili stolicu tako da izgleda kao da pripada tu.

Nove presvlake za nameštaj, koje se jednostavno navuku preko fotelje, kauča, sofe ili troseda, daće im potpuno novi izgled. Praktične su, jer se mogu menjati često i uvek stvarati nov izgled.

Umetničke slike, fotografije, art printovi mogu da promene karakter neke prostorije. Ogledala su veoma popularna kao ukras, jer čine prostoriju većom. Definišite prostor sa ogledalom koje dodaje istovremeno stil i svetlost.

Biljke u enterijer doma unose živost, kao i prirodnu atmosferu. Mnoge vrste sobnih biljaka, kao što su na primer filadendron, sanseverija, sobni gerber, bambus palma, sobni ljiljan prečišćavaju vazduh od štetnih zagađivača, kao što su benzen, formaldehid i trihloretilen, dominantnih zagađivača u novijim kućama i stanovima. Začinske biljke u saksijama obezbediće sveže sastojke za kuvanje, a aloja vera isceljenje i smirivanje opekotina. Buket svežeg cveća u vazi će ulepšati svaki prostor.

Svaka prostorija izgleda najbolje kada je čista i uredna. U svakodnevnom životu, međutim stvari ponekad krenu naopako. Zato sortirajte i bacite nepotrebne stvari. Koristite zanimljive police, kutije ili korpe za skladištenje malih stvari, koje će uneti boju i teksturu u prostor.

Pročitano 4327 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Sa malo mašte i malo novca unesite stil u dom