Artnit

Nedelja, 08 Mart 2015 11:46

Potkrovlje u domu Istaknut

Potkrovlje je prostor između plafona poslednjeg sprata i kosog krova. Ono često ima neobičan oblik i teško dostupne uglove i zato predstavlja izazov za uređenje. Jedna od prednosti potkrovlja je što je uglavnom unikatno i može da se koristi za razne namene, kao atelje, poslovni prostor, ormar, biblioteka, spavaća ili dnevna soba. Ako pravilno postavite nameštaj i iskoristite prostor stvorićete funkcionalno i atraktivno mesto za život ili rad.

Jedan od najjednostavnijih načina na koji se transformiše potkrovlje su boje. Izbor boja zavisi od količine svetlosti i vrste prozora. Preporučuju se, posebno za manja potkrovlja svetli i neutralni ili pastelni tonovi, poput bež, bele, svetlosive, a jarka akcentna boja pojedinih detalja ili ukrasa. Za velika potkrovlja sa velikim krovnim prozorima mogu se koristiti i tamniji tonovi boja.

Najviši delovi pod kosinom krova treba da budu slobodni i služe za komunikaciju kroz prostor. Niži delovi ispod kosine mogu biti dobar prostor za smeštaj biblioteke, ugradnih ormana do visine krova ili kreveta koji se postavljaju uspravno ili paralelno sa krovom.

Ako se zadrže postojeći delovi krovne konstrukcije koji su vidljivi stvara se zanimljiv izgled potkrovlja.

Da bi prostor potkrovlja izgledao vizuelno veći krovne kosine se mogu prekriti lakim gips-kartonskim pločama ili belom lamperijom, čije daščice se postavljaju vertikalno. Uz ove zidove odgovara nameštaj malo intenzivnijih boja, koji će u prostor uneti vedrinu.

U uređenju potkrovlja ne treba mešati stilove, a dekoracija se svodi na minimum. Da bi prostor odisao svežinom, ne stavljajte mnogo teških komada nameštaja. Uvek je dobar izbor praktični nameštaj koji može da bude i mesto za skladištenje, kao što su na primer kreveti sa fijokama. Da bi se iskoristio prostor racionalnije treba napraviti plakare po meri, koji će vizuelno uokviriti prostor, a u manja potkrovlja staviti zidne police.

Važnu ulogu u uređenju potkrovlja ima svetlost. Ako nedostaje prirodna svetlost u kose i tamne delove krova možete da ugradite rasvetu, kao što su na primer halogene svetiljke, koje se ugrađuju u konstrukciju spuštenog plafona, ili stavite podne lampe. Na taj način stvara se prijatan ambijent u prostoru.

Pročitano 3048 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Mart 2019 12:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Potkrovlje u domu