Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 17 Februar 2015 12:18

Uređenje male trpezarije Istaknut

Trpezarija kao posebna prostorija ili samo deo velike prostorije u okviru koje su i dnevna soba i kuhinja je mesto gde se okupljaju porodica i prijatelji. I manja trpezarija ne mora da predstavlja problem za uređenje, jer uz malo kreativnosti i detalja može da postane prijatan, topao, ali i estetski zanimljiv kutak u domu.

Kada je trpezarija u posebnoj prostoriji, ona se može urediti u bilo kom stilu. Ako je deo dnevnog boravka ili kuhinje, trpezarija treba da bude u istom stilu kao i ostatak prostora. Dok sto i stolice treba da budu u istom stilu, to nije obavezno za komode i ostale dekorativne elemente.

Boje i dnevno svetlo su veoma bitni u uređenju male trpezarije. Svetli i nežni tonovi stvoriće osećaj prostranosti i čistoće.

Ako je trpezarija uređena u neutralnim bojama, kao što su na primer nijanse bele boje - bež, bela kafa, slonova kost može biti osvežena jarkim i vedrijim bojama, kao što su žuta, narandžasta ili ružičasta. Kombinujte sa jednom, ili najviše dve jarke boje. Stavite zavese, jastuke, podmetače ili stolice u tim bojama.

Da bi zidovi u maloj trpezariji bili zanimljiviji koristite vedrije, pastelne lajsne, panele i ukrasne ploče u neutralnoj boji kao što je bela. Svetlim zidovima napravite kontrast sa tamnijim podom, stolicama i stolom.

Zavese za prozore u maloj trpezariji treba da budu jednostavne i nenametljive.

Najjednostavniji način za vizuelno povećanje prostora su ogledala. Možete da stavite jedno veliko ogledalo na zid ili dva manja bar na dva zida trpezarije.

Manji okrugli ili četvrtasti stolovi za do četiri osobe izrađeni od laganijih materijala, su dobar izbor, jer omogućuju veću slobodu kretanja oko stola. Stolovi koji imaju mogućnost rasklapanja su uvek praktični u veoma malim trpezarijama.

Transparentnost staklenih stolova vizuelno ne zatvara i ne smanjuje prostor i zato su česti posebno u manjim trpezarijama. Staklen sto i stolice od pleksiglasa ili nekog drugog prozirnog materijala učiniće prostor vizuelno većim, a istovremeno će biti manje uočljivi. Kod okruglih stolova uvek su praktičniji stolovi sa centralnom nogom u sredini, koji mogu biti i plastični.

Za manje trpezarije izaberite stolice s ravnim nožicama, stolice koje nemaju visoki naslon ili bez naslona za ruke, ili stolice na rasklapanje. Niže stolice će učiniti prostor vizuelno prostranijim. Pletene stolice su dobar kontrast glatkim i ravnim površinama stola.

Ako je trpezarija izuzetno mala, na jedan kraj stola umesto stolica stavite klupu ili ugaonu garnituru za sedenje. Klupa će uštedeti prostor i ponuditi dodatno mesto za stolom, kao i dodatni prostor za skladištenje stvari.

U manjim trpezarijama treba postaviti rasvetna tela manjih dimenzija, ali jačeg intenziteta. Glavno svetlo može da bude luster okačen nešto niže nego u ostalim prostorijama, na visinu od oko 200 cm, tako da je svetlo što bliže stolu čime se stvara osećaj intimnosti i topline. Dodatna rasveta mogu da budu podne lampe ili manje stone lampe na komodi.

Pročitano 7940 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci