Artnit

Petak, 06 Februar 2015 12:20

Klasični stil uređenja doma Istaknut

Enterijer doma uređen u klasičnom stilu se veoma razlikuje od modernog, kao što je na primer minimalistički. Klasični stil uređenja doma se zasniva na simetriji i proporciji i generalno koristi dosta ukrasa. Zato je ovaj stil uređenja pravi izbor za one koji žele da stvore raskošan utisak u bilo kom prostoru svog doma. Pored toga, ovaj stil može uneti notu elegancije, kao i udobnosti.

U enterijeru klasičnog stila stvara se jedna centralna tačka oko koje se postiže vizuelni balans. Ta tačka može da bude kamin, koji je sa obe strane okružen foteljama, a iznad njega je raskošno ogledalo, umetnička slika ili antički ukrasi. Takođe, bitno je i da se stvori simetrija sa svake strane sobe.

Klasični stil uređenja doma uglavnom karakterišu veliki komadi drvenog nameštaja na kojima se uočavaju graciozne linije i često je prisutan duborez.

Paleta boja u klasičnom enterijeru je često inspirisana prirodom. Koriste se nijanse žute, plave, zelene, braon, ružičaste, terakote, sive. Za formalni, strogi klasični stil uređenja koriste se boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima, a za neformalniji pristup ovom stilu blaže nijanse boja.

Komadi nameštaja u mat beloj boji, srebrnoj ili puder nijansi su čest elemenat klasičnog stila uređenja doma.

Tkanine u klasičnim enterijerima su elegantne i nemaju preterano naglašene teksture. Najčešće se koriste pamuk i somot. Mebl štofovi i materijali za draperije i zavese treba da čine skladnu kombinaciju.

U klasičnom stilu uređenja doma uvek su dobar izbor prirodni podovi od drveta, kamena ili mermera.

Klasičan enterijer karakterišu stubovi i vertikale, kao što su pruge na zidovima ili zavesama i visoke lampe. Detalji poput umetničkih slika, porcelana, svećnjaka oplemeniće svaki prostor uređen u klasičnom stilu.

Ne morate obavezno urediti enterijer tako da sav nameštaj bude u klasičnom stilu. Mogu se staviti i komadi koji pripadaju drugim stilovima i epohama, moderni materijali i vedrije boje, čak i umetničke slike savremene umetnosti, što će stvoriti manje formalan, ali i dalje elegantan prostor.

Pročitano 4433 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Februar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Klasični stil uređenja doma