Artnit

Nedelja, 01 Februar 2015 12:04

Zidne niše u domu Istaknut

Zidne niše su udubljenja u zidu i često jedinstvena dekorativna arhitektonska rešenja koja mogu zidove svake prostorije u domu učiniti vizuelno jedinstvenim. Prostori u nišama su ograničeni, ali mogu da posluže u isto vreme u mnoge svrhe. Na njima se mogu prikazivati razni ukrasni predmeti ili umetničke slike i fotografije, odlagati predmeti, a mogu postati čak i funkcionalni ugao doma. Uz malo kreativnosti zidnim nišama se stvara osećaj dubine zida i izražava individualni stil.

Pozadina zidne niše može biti od kamena ili pločica. Tako se stvara zanimljiv detalj u svakom stilu uređenja doma.

Zidna niša obojena u neku toplu boju, drugačiju od boje zidova, istaknuće prostor i učiniti ga toplim i razigranim. Ako se oboji u sličnu boju i uskladi sa dominantnom bojom prostorije dobija se skladan prostor.

Zidna niša može da postane fokalna tačka u dnevnoj sobi, a njena pozadina se oboji u neku akcentnu boju ili nekoliko nijansi tamnije od boje zida. Ako je ova niša višlja i šira, grupa umetničkih slika, neki ukrasni predmet i zelena sobna biljka učiniće prostor zanimljivijim nego samo jedna umetnička slika ili ukrasni predmet.

Zidna niša sa policama je veoma praktična, a može da se koristi u svakoj prostoriji u domu, čak i ispod stepenica. Ova niša postaće odlično mesto za postavljanje slika ili fotografija, kao i knjiga ili čak akvarijuma. Sto, lampa ili fotelja u istom stilu pored niše stvoriće interesantan kutak.

Zidna niša može da bude zanimljiv stalak za televizor. Sa posebnim osvetljenjem i uz druge ukrase stvara se osoben vizuelni efekat u prostoru.

Kada dekorišete zidnu nišu birajte umetničke radove i ukrase u skladu sa stilom uređenja prostorije, kolor šemom i postojećim teksturama. Zidna niša je uvek pogodno mesto za stavljanje cvetnog aranžmana, vaze ili skulpture, koje će uz diskretnu rasvetu još više doći do izražaja.

Stavljanjem male sofe ispod zidne niše možete da stvorite Vaš lični prostor u svakom uglu doma. U ovaj ugao može da se doda i odgovarajuće osvetljenje, i tako dobije jedinstven vizuelni efekat.

Pročitano 4073 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Februar 2019 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Zidne niše u domu