Artnit

Sreda, 22 Oktobar 2014 13:22

Šabi šik stil uređenja doma Istaknut

Šabi šik (Shabby Chic) stil uređenja enterijera doma se pojavio tokom osamdesetih godina prošlog veka. Naglašavajući oblik dizajna koji prožima mekoća, elegancija, harmonija pastelnih boja i šarm starih predmeta ovaj stil je postao protivteža modernom vremenu u kojem su najvažniji funkcionalnost i brzina. Kao detalj ili kao preovlađujući stil može da se uklopi u svaki prostor u domu.

Osnovna karakteristika šabi šik enterijera je star nameštaj sa zaobljenim linijama, znacima habanja ili izgledom antičkog nameštaja. Stilski nameštaj obojen u belo ili neke meke pastelne boje je uvek dobar izbor.

Šabi šik stil uređenja obično ima puno bele boje, kao i neutralnih i svetlih boja. Bela boja se preporučuje za zidove, jer je suptilna i pruža savršenu pozadinu za slojeve mekih pastelnih boja detalja ili nameštaja, kao što su pastelna ružičasta, pastelna plava, svetlobež, boja ljuske jajeta, mint zelena. Tapete sa cvetnim motivima su takođe dobar izbor.

Za uređenje dnevne sobe šabi šik stil je savršen, jer stvara svetao i prozračan prostor, koji je istovremeno i elegantan. Tkanine pastelnih ili bledih boja sa cvetnim printom usklađene sa nameštajem koji izgleda staro ili pohabano stvaraju utisak antičkog. Različiti stilovi nameštaja mogu da budu u dnevnoj sobi povezani u celinu šarom tkanine koja se pojavljuje na više mesta u dnevnoj sobi.

Staromodni beli orman, sto i stolice od jasena, zidni sat, umetnička slika sa motivima cveća, posuđe, pribor za ručavanje, čaše za vino i stolnjaci u šabi šik stilu ostaviće upečatljiv utisak na goste. Cveće u vazi i sveće dodaće šarm i toplinu. Tapete sa cvetnim motivima, usklađene sa zavesama sa istim motivima uneće vedru prijatnu atmosferu u trpezariju.

Kuhinja uređena u šabi šik stilu je uvek prijatan prostor. Zidovi i kuhinjski elementi u beloj ili mint zelenoj boji, mali sto i stolice u svetlim neutralnim bojama stvaraju mirnu atmosferu. Detalji, poput zelenih sudova na otvorenim policama, ukrasnih jastuka sa cvetnim motivima na stolicama i vaze sa cvećem na stolu uneće još boje i vedrine u ovaj prostor.

Komadi nameštaja od drveta u beloj boji, kao što su ormani, nočni stočići i toaletni stočići stvaraju osećaj topline i udobnosti u spavaćoj sobi. Beli prekrivač ili jastuk sa motivima cveća u mekim bojama ružičaste ili plave boje kao da nude san i najmirnije noći u ovom prostoru.

Kupatila su dobar prostor za uređenje u šabi šik stilu. Pastelnoplave pločice sa cvetnim motivima stvaraju pozadinu. Možete da kombimujete pastelnoplave peškire i zavese za tuš sa cvetnim motivima, mirisne sveće, ogledala sa srebrnim okvirima. Jedna zelena biljka uneće prirodni ton u prostor.

Razmislite o mekšim prirodnim materijalima, kao što su pamuk, lan ili čipke i zanimljivim dezenima sa prugama ili cvećem. Koristite tkanine sa karnerima za tapaciranje ili prekrivače kauča, sofa, fotelja i zavese. Ukrasni jastuci od prirodnih grubo tkanih tkanina, lana i pamuka, šareni prekrivači ili u pastelnim nijansama, tepisi i lampe sa zanimljivim cvetnim pastelnim motivima, i sve što ima oslikane ruže ili božure su uvek lepi detalji za šabi šik stil uređenja. Sveže cveće u kristalnim vazama ili zelene sobne biljke uneće delić prirode.

Lep sjajan luster, okviri slika ili ogledala u srebrnim ili zlatnim bojama uneće osoben stil u svaki prostor enterijera doma.

Pročitano 7898 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Septembar 2019 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Šabi šik stil uređenja doma