Artnit

Ponedeljak, 14 Juli 2014 14:31

Abažuri za lampe u enterijeru doma Istaknut

Jedan od najbitnijih elemenata u enterijeru doma je rasveta, a lampe su uvek njihov nezaobilazan deo. Osim svoje osnovne praktične funkcije osvetljavanja, lampe mogu da budu i izuzetno dekorativan detalj i stvore posebnu atmosferu u prostoru. Oblik, boja i materijal abažura lampe određuje intenzitet svetla u prostoru, ali treba da se uskladi i sa bojama i stilom uređenja doma.

Svaki prostor koji zahteva osvetljenje u domu treba posmatrati kao celinu kada je reč o izboru abažura. Ako želite da svetlo bude centralna tačka u sobi izaberite jarke boje koje se izdvajaju među drugim dekorom. Za više suptilan pristup koristite neutralne boje abažura.

Abažur bi trebalo da bude oko dve trećine visine od osnove lampe. Proporcija je bitna, jer ako je abažur suviše visok vizuelni efekat će biti "težak", a ako je suviše kratak i lampa će izgledati kao da je van ravnoteže. Abažur lampe bi trebalo da bude dovoljno nizak da pokrije prekidač samo malo, ali ne previše nizak da morate ispod njega da pritisnete prekidač lampe.

Ne zaboravite da pogledate prostor u kome će lampa da stoji. Za mali noćni stočić ili ako ne postoji dovoljno slobodnog prostora pored kreveta abažur treba da bude manji. Abažur podne lampe pored stolice ili fotelje u dnevnoj sobi može da bude veći. Ako je lampa u prometnom hodniku, izaberite uži abažur da biste izbegli "leteće laktove".

Ako želite da zamenite svoj abažur za drugi, uzmite u obzir različite oblike. Ako je osnova lampe okrugla, onda okrugli abažur obično najbolje funkcioniše. Kvadrat ili ugaona silueta uglavnom izgleda bolje sa kvadratnim abažurom. A, ako je lampa kvadratnog oblika a sto okrugao, okrugli abažur može upotpuniti oba. I, naravno, uvek postoje izuzeci od bilo kog pravila - svećnjak lampe, sa svojim kombinacijama krivina i uglova, mogu da se usklade sa skoro svakim oblikom abažura. Oblike abažura uskladite i sa stilom uređenja. Tako će na primer oblici cilindra biti dobar izbor za moderan stil uređenja, a obojeni ili tradicionalnog tipa zvona za klasičan stil uređenja doma.

Izbor abažura zavisi od namene lampe. Beli abažur će dati maksimalno osvetljenje. Providni abažuri od obične tkanine, papira ili alternativnih materijala su odlični za čitanje i dodavanje ambijentalnog svetla u sobu. Netransparentne nijanse svile, debeli pergament ili laminat kartica je definisano direktno svetlo i savršeno za isticanje predmeta i stvaranje atmosfere. Razmislite o korišćenju lakih toniranih nijansi abažura za više difuznu svetlost u sobi i koristite tamnije nijanse da stvorite prijatan ambijent u prostoru.

Kada se bira abažur treba utvrditi da li želite da ga istaknete ili bi radije lampu uklopili u okolni dekor. Komplementarne boje i tkanine sa nameštajem mogu biti inspiracija za abažur lampe. Abažur, takođe može da pripada istoj paleti boja kao tekstil, tapete, tepisi ili jastuci.

Glatke nijanse abažura su prefinjene i savremene. Nabori na abažurima deluju prijatnije, više su tradicionalni i dobro se uklapaju sa antikvitetima. Detalji poput veza, dekupaža ili čipke mogu transformisati abažur u zanimljiv detalj ili fokalnu tačku u prostoru.

Uz malo mašte i kreativnosti možete i sami da napravite jedinstven abažur sa trakom, heklanim rozetama, tkaninom ili drugim ukrasima.

Pročitano 6466 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Oktobar 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Abažuri za lampe u enterijeru doma