Artnit

Subota, 12 Juli 2014 13:37

Akcenat zid u enterijeru doma Istaknut

Najlakši način da se akcenat stavi na zid u svakom delu enterijera doma je da se oboji u neku tamniju boju od ostalih ili u neku jarku boju. Međutim, neki zidovi će kao akcenat imati veći vizuelni uticaj od drugih, a ponekad čak i akcenat zid može da ispravi neku nepravilnost u sobi ili unese svežinu i novu atmosferu u prostor.

Najbolje je da se koristi zid koji nema prozore ili vrata kao akcenat. Običan, često mali zid bez arhitektonskih karakteristika može da unese u prostor neku osobenost i stvori posebnu atmosferu, ako se oboji u neku intenzivniju boju.

Međutim, postoje neki izuzeci od ovog pravila, i možete da koristite akcenat zid da bi naglasili dekorativne prozore ili vrata. Na primer, ako imate prozore neobičnog oblika ili imate atraktivna vrata, akcenat zid će skrenuti pažnju na njih.

Ako imate sobu koja je neobično duga ili uska, akcenat zid može kroz optičku iluziju da to učini manje primetnim. Bojenjem jednog od manjih zidova, obično onog koji je najdalje od vrata, soba vizuelno dobija novi oblik. Cela soba će tada izgledati kraće i više kvadratnog nego pravougaonog oblika. Ne bi trebalo da obojite duži zid tamnijom bojom u uskoj sobi, jer će to učiniti da soba izgleda još uža.

Ako imate neku osobenost u sobi na koju želite da skrenete pažnju, akcenat zid je dobar način da se to uradi. To može da bude stalni deo sobe ili pokretni elemenat. Dobar izbor su kamini, lepi komadi nameštaja, velike sobne biljke, velike umetničke slike ili art printovi. Ako soba nema prirodni fokus, možete da koristite akcenat zid da stvorite jedan, jer će oko prirodno privući akcenat zid.

Razlika u boji sa akcentom zida može stvoriti osećaj novog prostora. Ako imate veliku sobu sa različitim funkcijama, možete da koristite akcenat zid da stvorite utisak različitih prostora sa različitim funkcijama. Na primer, ako imate sobu, koja je veliki otvoreni prostor koji može imati nekoliko različitih funkcija, možete da koristite akcenat zid na jednom kraju da bi vizuelno odredili poseban prostor, kao što su dnevna soba ili trpezarija.

Pročitano 3705 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Akcenat zid u enterijeru doma