Artnit

Ponedeljak, 30 Juni 2014 14:09

Ogledala u enterijeru doma Istaknut

U enterijeru doma ogledala, osim praktične, imaju i estetsku funkciju. Kvalitetno ogledalo sa brušenim ivicama i ravnom, sjajnom površinom koje ne deformiše lik može da se stavi na razna mesta u enterijeru doma i bude osoben ukras. Ogledala različitih veličina, oblika i stilova, sa ili bez okvira reflektuju svetlost, stvaraju iluziju dubine i proširenja prostora, a mogu i da prikriju nedostatke i nepravilnosti u enterijeru.

U spavaćoj sobi ogledalo je praktična potreba. U njoj ogledala mogu da budu deo garderobnog ormara ili da se postave u sklopu toaletnog stočića ili ukrasnog paravana. U opremanju kupatila ogledalo je takođe detalj bez koga se ne može. U hodniku i u odabranom prostoru u domu, korisno je za proveru frizure i šminke.

U dnevnoj sobi se posebno ističe dekorativna vrednost ogledala. Veliko ogledalo neobičnog oblika ili atraktivnog okvira može da postane središnji ukras dnevne sobe, a broj predmeta oko njega treba svesti na minimum. Ako se postavi na zid kontrastne boje, na primer tamnocrvene ili braon, još više će se istaknuti u prostoru.

Ogledalo može vizuelno da poveća prostoriju. Zato, dodajte ogledala u svaki prostor koji želite da proširite vizuelno. Mesto postavljanja ogledala je ključno, i budite sigurni da ono neće stvoriti nepoželjne refleksije i da će se iskoristiti njegovi kvaliteti. Kada se, na primer ogledalo stavi na duži zid u uskoj prostoriji, stvara se vizuelni utisak da je šira. Veliko ogledalo iznad trpezarijskog stola osvetliće prostor, stvoriti dodatni sjaj i dodati dimenziju prostoru trpezarije.

Koristite ogledala u uskim ili mračnim hodnicima i stepeništima. Manja, horizontalna ogledala su dobar izbor, jer će proširiti i osvetliti prostor.

Sobe u kojima su ogledala raskošnijih dimenzija izgledaju i vizuelno prostranije, jer ogledala refleksijom svetlosti stvaraju iluziju većeg prostora.

Ogledalo treba postavljati tako da odražava nešto lepo ili zanimljivo u enterijeru doma. Ono nikada ne sme da bude na zidu odakle će odražavati neugledan deo prostorije, nered, neprivlačan izgled nameštaja, ili sumoran zid. Ako stavite cveće ili neku umetničku sliku preko puta ogledala odraz će udvostručiti lepotu prizora, a ako bude odražavalo interesantnu lampu, u sobi će biti više svetla.

Ogledalo sa lepim ramom i ukrasnim detaljima može da bude poput slike koja visi na zidu. Ako je stilski određeno, sa svim karakterističnim elementima materijala, oblika i dekorativnosti postaće zanimljiv akcenat u prostoru.

Stil ogledala se može uskladiti sa stilom uređenja enterijera, ali se mogu i kombinovati različiti dekorativni stilovi. Ogledalo raskošnog okvira, po uzoru na barok, odgovara klasičnom stilu uređenja enterijera, ali ako se stavi uz moderan minimalistički nameštaj njegovi bogati barokni ornamenti dopuniće ravne linije i jednostavnost minimalizma.

Zid na kojem se nalazi nekoliko ogledala donosi notu luksuza svakom enterijeru. Ako koristite više ogledala zajedno na zidu, grupišite ih vizuelno prijatno, na sličan način kao umetnička dela. Razmere ogledala treba da bude proporcionalne međusobno i sa zidom prostora. Okviri ogledala treba da budu ujednačeni, da zid ne bi izgledao prenatrpano. Izbegavajte stavljanje malih ogledala na veliki zid.

Pročitano 6135 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Septembar 2019 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ogledala u enterijeru doma