Artnit

Petak, 23 Maj 2014 16:41

Panj - neobična saksija za cveće Istaknut

Stari panj u vrtu ili dvorištu može postati prilična smetnja. On nije dekorativan i ponekad ga je teško ukloniti. Međutim, uz malo kreativnosti stari panj, ali i panj zanimljivog oblika koji se može nabaviti postaje neobična saksija, žardinjera ili držač za cveće i druge biljke u vrtu i dvorištu.

Panj može da postane velika prirodna saksija, posebno ako je već šupalj. Sve što treba da uradite je da ga popunite zemljom i zasadite biljke ili cveće, ili čak i začinske biljke.

Ako panj nije šupalj pomoću čekića i dleta možete da napravite rupu u njemu. Do ruba panja ostavite bar 7 cm. Rupa ne mora biti pravilnog oblika, ali treba biti dovoljno velika, jer od njene veličine zavisi koju ćete biljku posaditi. Da biste omogućili drenažu možete probiti koru u dnu panja ili koristiti propusnu zemlju. Na dno izdubljene rupe stavlja se krupniji šljunak da zemlja ne bi zatvorila drenažnu rupu, a zatim zemlja u koju se sadi cveće ili druge biljke.

Da bi se zaštitila kora panja od insekata treba ga lakirati.

Izaberite vrste biljaka za svoj panj i uverite se da možete da im obezbedite sve potrebne uslove, a pre svega vodu i đubrivo. Ne sadite biljke sa agresivnim korenom.

Oko panja možete da posadite cveće i unesete nove boje. Takođe možete da ga okružite potpuno cvećem i stvorite zanimljiv centralni detalj za vrt ili dvorište.

Neprivlačan izgled panja možete da promenite pokrivanjem mahovinom i dobijete lepu zelenu boju. Sađenjem raznih vrsta mahovine stvorićete zanimljive kombinacije boja i tekstura. Da bi mahovina rasla na panju treba da se nalazi na senovitom mestu i da joj se obezbedi vlaga.

Pročitano 9011 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Panj - neobična saksija za cveće