Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 14 Maj 2014 15:37

Mediteranski stil uređenja vrta i dvorišta Istaknut

Mediteranski stil uređenja vrta i dvorišta unosi delić pejzaža i topline Mediterana u eksterijer doma i često kombinuje odlike formalnog i neformalnog dizajna. Kombinovanjem pravih boja, elemenata i biljaka stvara se prijatan prirodni ambijent u vrtu i dvorištu.

Materijali koji se koriste u uređenju vrtova i dvorišta u mediteranskom stilu su uglavnom nežnih i svetlih boja, koje izgledaju prirodno. Glavni materijal može biti kamen, neobrađeni mermer, terakota pločice, cigle, drvo.

Zidovi od kamena ili cigle trošnog izgleda stvoriće u vrtu ili dvorištu klasičnu, starinsku atmosferu. Ako imate rustični kameni zid jednostavno stavite malo mahovine u neke pukotine i dobićete stari izgled. Glazirane pločice svetlih boja se takođe često koriste za dekoraciju zidova. Stvorićete divan mediteranski vrt i dvorište bojeći zidove u svetlucavu belu boju, peščane boje ili boje terakote u toplim, neutralnim tonovima i dodavanjem bujnih biljaka u saksije od terakote. Jarkocrveni suncobran dodaće letnji osećaj, a drvena garnitura osećaj opuštenosti i udobnosti.

Podne površine u dvorištima mogu se prekriti sitnim, obojenim kamenjem. Kombinovanjem se dobijaju zanimljive šare, nalik na mozaik.

Korišćenjem keramičkih pločica možete da dodate boju, ali i osoben stil u dvorištu. Dvorište može biti popločano keramičkim pločicama u zemljanim tonovima. Plavi ornamenti na njima daju zanimljiv vizuelni efekat u prostoru.

Šljunak i kamene pločice su dobar izbor za staze u vrtu. Šljunak stvara svetle površine sa bogatom teksturom kroz koje mogu da rastu biljke. Kamene pločice unose interesantne oblike i teksture.

Mediteranski vrt evocira mediteranski način života, a to znači i određivanje mesta boravka na otvorenom. Sedeća garnitura u vrtu ili dvorištu može da bude od borovine ili kovanog gvožđa, sa belim ili plavim presvlakama.

Elemenat vode je veoma bitan u mediteranskom vrtu ili dvorištu. Vodeni efekat će uneti dašak svežine i u najtoplijim danima, a žubor vode opušta. Fontana sa formom glave lava je često tradicionalna fokalna tačka na zidu.

Mali bazen sa postavljenim italijanskim mozaikom na dnu je zanimljiv detalj u mediteranskom vrtu i dvorištu. Ukrasno žbunje, trave i cveće ograđuju ovaj mali bazen i stvaraju osoben vizuelni efekat u prostoru.

Saksije od terakote ili one koje izgledaju kao kamene su idealni detalji za mediteranski stil uređenja vrta i dvorišta. Izaberite saksije sličnog oblika - ćupova, urni, ili u obliku zvona.

Fenjeri ili lampe raznovrsnih oblika uneće u vrt i dvorište topao sjaj i prijatnu atmosferu, posebno tokom toplih večeri.

Mediteranski stil uređenja vrta i dvorišta unosi mnogo zelenila i cveća. Dosta crvenih, žutih i ružičastih cvetova uneće vedrinu, aromatične biljke miris. Drveni lukovi ili pergola sa ružama penjačicama u raznim bojama uneće miris i boju, a puzavice poput bugenvilije ili klematisa su uvek zanimljiv koloristički ukras.

Pročitano 6928 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 Avgust 2019 10:53
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci