Artnit

Subota, 11 Januar 2014 15:33

Izbor boje tepiha Istaknut

Pored pružanja udobnosti pod nogama, tepih svojom bojom stvara ambijent i atmosferu u enterijeru doma. Pravilan izbor boje tepiha uneće stil, toplinu i komfor u prostor i učiniće ga vizuelno zanimljivim.

Osnovna boja tepiha treba da se uklopi u kolorit prostora, a podudaranje svih boja na tepihu sa ostalim detaljima u prostoru nije neophodno. Na primer može da se uklopi samo jedna boja sa tepiha sa bojom zida, tapete, draperije, zavesa. Boja na umetničkoj slici ili na detaljima, takođe može da postane osnova boje tepiha.

Boja tepiha stvara optičke iluzije, povećava ili smanjuje prostor. U malim sobama boja definiše ambijent. Svetle ili neutralne boje su najbolji izbor za male sobe, jer vizuelno šire prostor. Za veću sobu sa visokom tavanicom izaberite tamniji tepih.

U većoj sobi tepih može da bude fokalna tačka, posebno ako su dominantne boje dekora neutralne ili pastelne boje. Tepih živih boja ili u više boja je interesantan okvir dizajna enterijera te sobe.

Ako ne želite da tepih bude naglašen u prostoru izaberite boju koja je srodna nameštaju i u nijansama koje preovladavaju, bez previše boja.

Boja tepiha utiče na stvaranje određenog ambijenta. Tople boje tepiha stvaraju topao i udoban ambijent, dok tamnije boje tepiha stvaraju dramatičniju i intimniju atmosferu. Za ležernu atmosferu dobar izbor je šareni tepih.

Klasičnom stilu uređenja sobe odgovara tepih sa jednom ili dve boje, koje nisu intenzivne. Jednobojni tepih će naglasiti boje iz enterijera.

U minimalističkom, modernom stilu uređenja tepih nije neophodan elemenat. Međutim, centralni tepih mašinske izrade, svetlijih pastelnih ili neutralnih zemljanih tonova je zanimljiv dekorativni elemenat. Tepih u jarkoj boji naglasiće prostor.

Pročitano 4437 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Juli 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Izbor boje tepiha