Artnit

Četvrtak, 08 Avgust 2013 17:36

Rustična kuhinja donosi dašak prošlih vremena Istaknut

Rustični stil uređenja je veoma čest u uređenju kuhinje. Rustična kuhinja obiluje šarmom i toplinom, i često je omiljeno mesto za okupljanje svih članova porodice. Osnovna karakteristika rustičnih kuhinja je stilsko obeležje prošlih vremena pomešano sa kvalitetom i funkcionalnošću. Njihov dizajn budi sećanja na miran seoski život, prirodu, uspomene na starinska jela. Ova kuhinja se dobro uklapa u svaki stil uređenja doma.

Boje u rustičnoj kuhinji su neutralne i tople, tamnih ili svetlih tonova. Ako kuhinja nema dovoljno prirodnog svetla, treba izabrati svetliju boju da bi prostor izgledao prostranije, svežije i otvorenije.

Puno drvo ili imitacija, kao što je furnir ili univer je neophodno u uređenju rustične kuhinje. Posebnom obradom drvenih površina na njima ostaje vidljiva patina, iako se radi o potpuno novim elementima. Drvo se najčešće kombinuje sa kamenom, ciglom, kovanim gvožđem i ostalim prirodnim materijalima. U kombinaciji sa keramikom, kamenom i ciglom, drveni elementi i detalji postaju zanimljiviji. Vrata kuhinjskih elemenata mogu da budu puna sa različitim načinima obrade drveta, ispunjena prozirnim, mutnim ili ornament staklom, ili napravljena od perforiranog drveta kao polutransparentna. Radna ploča se uglavnom izvodi od prirodnih materijala, drveta ili kamena.

Zidne površine se mogu obložiti različitim tipovima keramičkih pločica. Mozaik pločice su dobar izbor, a posebno su zanimljive na površini iznad ploče šporeta.

Pod kuhinje može biti drven, ali treba imati u vidu kvalitet i način obrade podnih drvenih površina zbog čestog vlaženja pri održavanju. Podne površine se mogu obložiti i različitim tipovima keramičkih pločica.

Prozori i zavese koje propuštaju dovoljno svetlosti upotpunjuju rustični izgled kuhinje. Interesantne su zavese koje pokrivaju samo deo prozora sa tipičnim naglašenim motivima i bojama. Odlično se uklapaju i heklane ili karirane zavese.

Rustična kuhinja je veoma otvorena. Ona sadrži veliki broj otvorenih polica i ormarića koji otkrivaju tegle različitog sadržaja, keramičke posude, pribor za spremanje hrane, bočice za začine, i sve ono što se stalno koristi u kuhinji. U staklenim vitrinama mogu da se stave i minijaturne čašice za rakiju i šoljice za kafu, bokali i velike staklene čaše koje joj daju poseban retro šarm.

Posuđe, escajg, servis za ručavanje su često izloženi na policama u rustičnoj kuhinji.

Rustične kuhinje su skoro uvek pune detalja i ukrasa. U njima se mogu videti heklani stolnjaci, drvene posude, keramičke činije i šolje. Keramička činija sa svežim voćem, cveće u vazi postavljeno na sto su pravi sveži ukrasi. Biljke u saksiji, a posebno začinske biljke unose zelenilo i uvek su pri ruci dok se sprema jelo.

Pročitano 4825 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Januar 2019 12:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rustična kuhinja donosi dašak prošlih vremena